Кламер БГ - Новини: Разузнаването на САЩ не смята, че Русия ще успее да подготви контранастъпление

Разузнаването на САЩ не смята, че Русия ще успее да подготви контранастъпление

Война в Украйна

|
Нед, 04 Дек 2022г. 17:44ч.
Разузнаването на САЩ не смята, че Русия ще успее да подготви контранастъпление

Украински войник близо до фронтовата линия край Бахмут, Донецки регион. Сн. ЕПА/БГНЕС

През зимата на фронта най-вероятно ще настъпи пауза, по време на която и украинската, и руската армия, ще се подготвят за ново контранастъпление, каза директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс.

От думите й стана ясно, че американското разузнаване не вижда доказателства за сломяване на украинската воля за съпротива въпреки руските атаки срещу енергийна и друга критична инфраструктура на фона на настъпващата зима

"Вече наблюдаваме своеобразно забавяне на темповете на конфликта... и очакваме това вероятно да продължи през следващите месеци", каза Аврил Хейнс по време на eжегодния Национален форум за отбрана "Рейгън" в Сими Вали, щата Калифорния.

Тя прогнозира, че както украинската, така и руската армия ще се опита да се преоборудва и да попълни запасите си, за да се подготвят за контраофанзива след края на зимата. На този етап Хейнс смята, че е по-вероятно Украйна да се подготви по-добре от Русия през този период.

"Всъщност ние сме доста скептични относно това, ще бъдат ли руснаците в действителност готови да направят това. Аз мисля, че в този период от време украинците ще бъдат по-успешни", допълни тя.

В момента Русия изразходва боеприпасите си по-бързо, отколкото ги произвежда, каза Хейнс. Руският военно-промишлен комплекс не е способен самостоятелно да произвежда оръжие, което активно се ползва от армията. Именно това накара Москва да се обърне за военна помощ към други страни, включително Северна Корея и Иран.

За това, че Русия готви ново настъпление, писа по-рано "Новая газета. Европа", позовавайки се на руски военнослужещ, който се намира в Гродно.

По думите му руското командване трупа сили в Беларус, за да може, като събере достатъчно количество войски, да удари едновременно и по територията на Украйна, и по нейните граници.

ISW допуска ускоряване на военните действия в Източна Украйна

За разлика от американското разузнаване, експертите от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) смятат, че нито руските, нито руските сили ще прекратят настъпателните си операции през зимата, която е оптималният сезон за война с участие на механизирани подразделения.

В актуалния си обзор за хода на бойните действия в Украйна институт посочва, че има информации, според която украинските сили са достигнали източния (левия) бряг на река Днепър срещу град Херсон. Украинският доброволчески отряд за въздушно разузнаване "Карлсон" публикува на 3 декември видео, на което се вижда как украински войници прекосяват река Днепър с лодки и стигат до дървена конструкция, подобна на яхтено пристанище на източния бряг, където издигат украински флаг на кула близо до брега.

Специалното подразделение "Карлсон" отбелязва, че това е първият път, когато украинското знаме е издигнато на източния бряг на реката и изтъква, че тази операция може да положи началото на следващи украински операции на източния бряг.

ISW съобщи по-рано, че изградените от руснаците укрепления на левия бряг показват, че руските сили очакват украинска офанзива там и са организирали отбранителни линии на юг от река Днепър.

Калта замръзна по цялата фронтова линия Кременная – Сватово

Анализаторите от ISW освен това смятат, че настъпването на зимата създава по-благоприятни условия за ускоряване на темповете на военните операции в Източна Украйна.

Авторите се позовават на руски военен блогър, който съобщи в събота, че по фронтовата линия Кременная – Сватово земята е замръзнала и както той очаква, украинските сили засилват натиска си срещу руската отбрана.

Ден по-рано ръководителят на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай (Сватовският район е част от тази област) също заяви, че времето в района на фронта от Кременная до Сватово се мени и той смята, че украинските войски по -скоро ще успеят да подобрят маневрите по совето контранастъпление, тъй като калта напълно ще замръзне.

По-рано ISW допускаше, че цялостният темп на военните действие вероятно ще се ускори в близките седмици, защото земята замръзва заради постоянните ниски температури. През последните седмици и руските, и украинските войски в Източна Украйна, бяха затънали в кал и киша.

А Путин не е изоставил надеждата за завземане на Киев

Директорката на Националното разузнаване на САЩ освен това изказа мнение, че руският президент Владимир Путин е бил изненадан, че въоръжените сили на страната му не са постигнали повече след инвазията си в Украйна.

"Не мисля, че той става по-осведомен за проблемите, с които се сблъскват руските военни. Но на нас все още не ни е ясно, има ли той на този етап пълната картина за това, колко са сложни те", допълни Хейнс.

Въпреки това политическите цели на Путин за Украйна изглежда не са се променяли, но в близо бъдеще той вероятно ще промени краткосрочните военни цели, за да може в бъдеще да завземе повече, каза Аврил Хейнс.

Изданието "Важни истории" неотдавна писа, позовавайки се на източници от руския Генерален щаб и ФСБ, че независимо от поредицата тежки поражения за руската армия в Украйна, Путин не е изоставил надеждата да завземат Киев. За постигането на тази цел той е готов да воюва няколко години, без значение какви ще са загубите.

mediapool.bg