Кламер БГ - Новини: Путин може да използва преговорите за мир, за да укрепи армията си

Путин може да използва преговорите за мир, за да укрепи армията си

Война в Украйна

|
Съб, 03 Дек 2022г. 08:25ч.
Путин може да използва преговорите за мир, за да укрепи армията си

Путин може да използва преговорите за мир, за да укрепи армията си

Мирни преговори с руските сили в Украйна може да бъдат използвани от президента на Русия Владимир Путин като интервал, през който да укрепи въоръжените формирования, преди да започне следваща атака, каза британският първи дипломат в интервю за в. “Телеграф“, предаде Ройтерс.

Министър Джеймс Клевърли изрази опасенията си, че руският президент може да се престори, че участва в преговори, докато всъщност обучава допълнителни войници и изпраща допълнителни боеприпаси, пише изданието.

Има риск прекратяване на огъня всъщност да бъде използвано от Путин, за да обучи повече войници, да произведе още боеприпаси и да преоборудва и превъоръжи руските войски, казва Клевърли в интервюто, цитиран от Ройтерс.

Същевременно Украйна получи първата доставка от системи за противовъздушна отбрана със среден обсег Хоук (HAWK) от Испания, съобщи вчера украинският министър на отбраната Олексий Резников след среща с испанската си колега Маргарита Роблес в Одеса, предаде ДПА.

Предстои пристигането на още противовъздушна техника от Испания, а украински войници вече се обучават в средиземноморската страна как да боравят с него.

Противовъздушната система със среден обсег, която е американско производство, беше въведена на въоръжение в началото на 60-те години и оттогава многократно е била модернизирана.

В повечето страни от НАТО системите Хоук (HAWK Homing all the way killer/“Целенасочен убиец“) вече са изведени от употреба.

mediapool.bg