Кламер БГ - Новини: Медведев "стимулира" военния комплекс с цитат от Сталин

Медведев "стимулира" военния комплекс с цитат от Сталин

Война в Украйна

|
Пет, 24 Март 2023г. 09:38ч.
Медведев "стимулира" военния комплекс с цитат от Сталин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Сега моля и се надявам, че ще изпълните дълга си пред Родината. След няколко дни, ако се окаже, че вие по някакъв начин сте нарушили дълга си пред Родината, ще започна да ви преследвам като престъпници, пренебрегващи честта и интересите на своята Родина".

Този цитат от телеграма на съветския диктатор Йосиф Сталин е използвал бившият президент Дмитрий Медведев, за да "стимулира" военно-промишления комплекс (ВПК) да си свърши работата. Той е поискал от оръжейните производители да свършат онова, което не е направено, предаде БТА.

Внимавайте в картинката

Цитираната телеграма на Сталин е от 1941 г. В нея той заявява още:

"Моля ви в срок да изпълнявате поръчките за корпуси за танкове на Челябинския тракторен завод. Не бива сега, когато нашите войски страдат на фронта от недостиг на танкове, вие в далечния тил да се отдавате на удоволствия и безделничене".

Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, е бил на заседание на работна група на военно-промишления комплекс по контрола на производството на оръжия. Видео от сбирката бе публикувано в канала му в Телеграм.

По-рано бившият президент каза, че знае как да стимулира ръководителите на ВПК. Той обясни, че чел телеграмата на Сталин и искал да им я цитира, за да "ги развесели".

Ако трябва, и до Киев ще стигнем

Може да се наложи руските сили да предприемат настъпление към Киев или Лвов, каза Медведев в интервю за РИА Новости. По думите му нито един вариант не е изключен.

"Нищо не може да се изключи. Ако трябва да стигнем до Киев, тогава ще стигнем до Киев, ако трябва до Лвов, тогава ще стигнем до Лвов, за да унищожим тази зараза", заяви той.

Руските сили вече веднъж се опитаха да превземат украинската столица - в началото на войната през миналата година. След няколко седмици безплодни усилия те бяха отблъснати.

Чуждестранните специалисти, както и доставяната от западните страни техника в Украйна също са цел за руската армия, казва още Медведев. Той коментира, че те са врагове на Русия и трябва да бъдат унищожавани.

Според него в Украйна Русия воюва за Русия воюва днес в Украйна "за свои хора и за своя земя", докато САЩ във Виетнам "воюваха на чужда земя и изтребваха виетнамци, които нямаха нищо общо с този конфликт".

"Коя армия е първа (в света), коя – втора, коя – двайсет и втора – това може да се разбере само при реален конфликт. (. . .) Да се говори, че американската армия е първа, а нашата втора, не е коректно по една проста причина. Ако тези армии започнат война, как ще определим победителя? Напълно очевидно е, че в този случай победител няма да има", каза той и подчерта, че при реален сблъсък между най-силните армии в света "последиците ще са чудовищни".

Украинците не биват да отварят "кутията на Пандора", позволявайки на Запада да доставя боеприпаси с обеднен уран, каза още бившият руски президент. Запитан кога ще приключи обявената от Кремъл "специална военна операция" , Медведев отвърна:

"Надявам се, не чакате от мен отговор на този въпрос, защото това ще е некоректно. Нека не избързваме".

Той подчерта, че "оценки за хода и сроковете може да дава върховният главнокомандващ" – президентът Владимир Путин.

mediapool.bg