Кламер БГ - Новини: ЕС вероятно ще обсъди още тази седмица нови санкции срещу Русия

ЕС вероятно ще обсъди още тази седмица нови санкции срещу Русия

Война в Украйна

|
Пон, 04 Апр 2022г. 14:57ч.
ЕС вероятно ще обсъди още тази седмица нови санкции срещу Русия

ЕС вероятно ще обсъди още тази седмица нови санкции срещу Русия

Държавите от ЕС предстои да обсъдят въвеждането на нови санкции срещу Русия, решение още не е взето. Това съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Той не потвърди и не отрече, че се очаква в сряда ЕК да внесе предложенията за нови санкции. Попитан дали санкциите ще включат забрана за внос на енергоносители от Русия, говорителят уточни, че съдържанието на предложението е поверително. ЕС е силно решен спешно да продължи работата по нови санкции, добави говорителят.

По неговите думи ЕС цели, ако не да спре, поне да ограничи възможностите за продължаване на войната в Украйна. Според него руският президент Владимир Путин е източникът на проблема, затова комуникацията с него с отделни лидери от ЕС засега остава отворена.

Говорителят отбеляза, че европейските дружества, които внасят газ от Русия, не са длъжни да се съобразяват с исканията на Кремъл за плащане в рубли. Той обясни, че 97 на сто от договорите предвиждат ясно плащанията да се извършват в долари или евро.

Никой от ЕК не е засегнат от руските ответни санкции, защото не ни интересува, заяви говорителят. Той добави, че списъкът на санкционираните от Москва е неизвестен. Получихме само вербална нота от Русия, че списъкът е разширен с допълнителни имена на представители на ЕС. Европейските санкции, за разлика от това, са винаги ясни и включват поименни списъци, основания, начини за обжалване. Засега знаем само, че Русия е въвела "някакви санкции срещу някого", допълни той.

mediapool.bg