Кламер БГ - Новини: Русия масирано прехвърля военна техника към Донбас

Русия масирано прехвърля военна техника към Донбас

Война в Украйна

|
Пон, 04 Апр 2022г. 17:49ч.
Русия масирано прехвърля военна техника към Донбас

Русия масирано прехвърля военна техника към Донбас

В последните дни анализатори и западни разузнавания предупредиха, че руските войски, изтеглящи се от северната част на Украйна, най-вероятно ще се предислоцират на Изток, в Донбас. Разследващият проект Conflict Intelligence Team (CIT) съобщи в понеделник, че е получил първото потвърждение на тази информация.

На 2 април в Беларус е заснето видео, на което се вижда ешелон с десантна техника (БМД-2).

Машините може да са част от състава на десантни части или съединения, които са участвали в боевете на територията на Киевска област – 76-та десантно-щурмова дивизия, 98-ма въздушно-десантна дивизия или 31-ва десантно-щурмова бригада. Данните показват, че ешелонът се е насочил към Белгородска област, недалеч от границата с окупираната от руснаците част от Харковска област.

Друг ешелон с танкове е тръгнал от Елни, където е дислоциран танков полк. Възможно е тези танкове да не са използвани досега поради неизправност, но вече да са ремонтирани, посочва CIT.

Новопристигналата техника вероятно е планирана да се достави през Купянск и Изюм, който неотдавна бе завзет от руските войски, в посока към Славянск в Донецка област. Прехвърлянето на военни машини, които вече са били използвани, както и такива, които досега не са участвали в бойни действия, означава, че руското командване се готви сериозно за битка в Донбас, коментира CIT.

mediapool.bg