Кламер БГ - Новини: Украинският главнокомандващ обяви, че негов кабинет е бил подслушван

Украинският главнокомандващ обяви, че негов кабинет е бил подслушван

Война в Украйна

|
Пон, 18 Дек 2023г. 18:25ч.
Украинският главнокомандващ обяви, че негов кабинет е бил подслушван

Валерий Залужни

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни обяви официално днес, че в един от работните му кабинети е открито подслушвателно устройство, и намекна, без да дава подробности, че подобни устройства са намерени и на други места, предаде Асошиейтед прес. Генерал Залужни коментира пред украински медии вчерашното изявление на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), че е започнала разследване във връзка с неработещо "техническо устройство".

АП посочва, че подозренията веднага са паднали върху Русия, която вече почти 22 месеца води война в Украйна. "Имам няколко работни кабинета. Случи се в един тях", каза Залужни. "Проверихме (стаята) и открихме (устройството)", допълни той.

Генералът заяви още, че подслушвателни са открити не само в негов кабинет, но не даде повече подробности и не изясни дали в помещенията на генералния щаб на украинската армия е намерено повече от едно устройство.

Според АП неясните изявления са оставили редица въпроси без отговор, а и е нямало повече коментари от украински представители. Агенцията отбелязва, че разузнавателните служби и на Русия, и на Украйна, проявяват значителна активност в хода на войната.

Според властите в Киев е имало десет опита за убийство на ръководителя на украинското военно разузнаване Кирило Буданов от страна на руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Миналия месец неговата съпруга премина лечение за отравяне с тежки метали.

В същото време украинската разузнавателна служба организира саботажи далеч от фронтовата линия, сочат информации, на които се позовава АП.

Отделно от това агенцията отбелязва, че артилерийските бомбардировки продължават да отнемат живота на цивилни в хода на зимните бойни действия на фронта, водени в кал и сняг. Двама украински граждани са били убити, а най-малко двама – ранени, през изминалото денонощие, съобщиха от канцеларията на президента на страната Володимир Зеленски днес.

На север руската армия продължава да обстрелва село Краснополе в Сумска област, убит е един цивилен и са нанесени разрушения на жилищни сгради. На юг 81-годишен мъж е загинал на улицата по време на обстрел по центъра на град Херсон.

Залужни каза, че ситуацията на фронта не е в застой

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни каза днес, че ситуацията на фронтовата линия не е в задънена улица, предаде Ройтерс.

В коментари, публикувани миналия месец, генерал Залужни описа войната с Русия като преминаване към нов етап на статични и настъпателни боеве и, правейки сравнение с Първата световна война, заяви, че е достигнато технологично ниво, което "ни поставя в патова ситуация".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-късно отрече да има застой във войната.

Запитан днес дали смята, че ситуацията на бойното поле е в задънена улица, Залужни отговори с "не", предаде украинската медия "РБК-Украйна". Той отказа да коментира дали Украйна планира да продължи контранастъплението си и през зимата.

"Това е война, не мога да кажа какво планирам и какво трябва да направим. Тогава щеше да бъде шоу, а не война", заяви той.

Украинското контранастъпление тази година отбеляза малък напредък срещу дълбоко укрепените руски позиции. Високопоставен военен командир каза пред Ройтерс, че войските на фронтовата линия изпитват недостиг на артилерийски снаряди и са ограничили някои военни операции заради липса на чуждестранна помощ.

Паравоенна групировка на руснаци, базирани в Украйна, пое отговорност за нападение срещу Белгородска област

Легионът "Свобода за Русия" – базирана в Украйна паравоенна организация на руснаци, които се противопоставят на президента Владимир Путин, пое отговорност за нападение срещу руската гранична Белгородска област, предаде Ройтерс.

Групировката, която Москва смята за терористична, заяви, че е унищожила взводен опорен пункт на руските войски край село Теребрено, но не поясни дали става въпрос за военна инфраструктура или за жива сила. Легионът допълни, че е поставил мини в района.

Ройтерс посочва, че не може да потвърди истинността на изявлението на групировката, която освен това твърди, че се е сформирала през пролетта на миналата година, за да се бие на страната на украинската армия срещу силите на Путин.

По-рано в неделя губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че село Теребрено е подложено на обстрел от украинските въоръжени сили. Той допълни, че няма ранени, но са нанесени щети по три жилища и по електропровод. Ден по-рано Гладков написа в "Телеграм", че 19 селища и стопанства са били подложени на артилерийски обстрел и атаки с дронове от страна на украинската армия, отбелязва Ройтерс.

Заснето от украински дрон видео дава представа за руските загуби в битката за Авдеевка

В момент когато руските сили се опитват да превземат Авдеевка, Асошиейтед прес получи заснето от въздуха видео, което дава представа за тежките им загуби на бойното поле там.

Украински отряд за изстрелване на дронове близо до село Степове, северно от Авдеевка, където са се водили едни от най-ожесточените боеве, е заснел видеото този месец. То представя апокалиптична картина. На кадрите се виждат разпръснати по земята тела на близо 150 предимно руски войници, на фона на редици от дървета, зад които те са се криели. Самите дървета са обгорени. Полето в съседство е надупчено от артилерийски снаряди и гранати, хвърляни от дронове. Според украинското звено, заснело видеото, сред убитите може да има и украински войници.

Украинският отряд твърди, че видеото е заснето на 6 декември в близост до село Степове и че труповете на убитите войници може да са останали там от седмици.

Руските сили започнаха офанзива срещу Авдеевка през октомври. Макар да постигнаха някои успехи на това направление, по думите на западни анализатори, те са дали хиляди жертви, посочва АП.

Зеленски отново поиска замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски изрази увереност, че ЕС ще продължи да предоставя финансова подкрепа на страната му и отново настоя замразените руски активи да се използват за възстановяването на Украйна, предаде Ройтерс.

Евросъюзът в четвъртък се съгласи да започне с Украйна и Молдова преговори за присъединяването им, но унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на пакета от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро.

"Процесът на преговори няма да бъде лесен, но най-важното е, че исторически сме взели решение в полза на едно нещо: Украйна винаги ще бъде част от нашия общ европейски дом", каза Зеленски в снощното си видеообръщение.

Основният фокус на изказването му беше върху въпроса за евентуалното изземване на замразените руски активи и използването им за възстановяването на опустошената от войната страна. "Активите на терористичната държава (Русия) и нейните съюзници трябва да бъдат използвани в подкрепа на Украйна, за да се защитят животи и хора от руския терор. Това ще бъде справедливо", подчерта Зеленски.

ЕС замрази руски активи на стойност над 200 млрд. евро, като по-голямата част от тях се намират в Белгия, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg