Кламер БГ - Новини: Украйна свива операциите на фронта поради недостиг на снаряди

Украйна свива операциите на фронта поради недостиг на снаряди

Война в Украйна

|
Вт, 19 Дек 2023г. 15:01ч.
Украйна свива операциите на фронта поради недостиг на снаряди

Украйна свива операциите на фронта поради недостиг на снаряди

Украинските въоръжени сили решиха да намалят военните операции поради недостиг на артилерийски снаряди на фона на липса на помощ от западните съюзници, каза пред Ройтерс Александър Търнавски, командир на Таврийската оперативно-стратегическа група войски.

Според него проблеми с боеприпасите, особено постсъветските 122 и 152 мм снаряди, се усещат по цялата линия на фронта. "Обемите, с които разполагаме днес, не са достатъчни предвид нашите нужди. Затова преразпределяме снарядите и препланираме задачите, които сме си поставили, намалявайки ги“, каза той.

Търнавски уточни, че на югоизточния фронт украинските въоръжени сили са преминали в отбрана в някои райони, но се опитват да атакуват в други. Освен това продължава подготовката на резервите за "по-нататъшни мащабни действия“. Той добави, че руските военни също изпитват проблеми с боеприпасите.

Тарнавски ръководи контранастъплението, което принуди руските войски да се изтеглят от Херсон през ноември 2022 г., последният голям успех на Украйна на бойното поле. Сега той ръководи защитата на Авдеевка, която Русия се опитва да превземе.

Според Търнавски "атаките продължават", ситуацията в града се променя "всеки ден и всяка нощ", а врагът използва различни тактики. Въпреки факта, че руската армия успя да постигне "успех в някои райони на дълбочина около 1,5-2 км" и тя „ни притиска със своята численост“, украинските въоръжени сили "здраво държат тези линии", увери той.

В края на ноември президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че въоръжените сили на страната изпитват недостиг на 155 мм артилерийски снаряди. Той обясни това с факта, че част от доставките са пренасочени към Израел, който през октомври започна война с радикалната ислямистка групировка Хамас.

На свой ред ЕС предупреди, че няма да може да прехвърли обещания милион боеприпаси на Украйна до март 2024 г. Блокът ще осигури само 480 хиляди, съобщиха източници на Ройтерс в началото на декември. Според оценки на НАТО, украинските въоръжени сили използват 4-7 хиляди снаряда дневно - повече от произвежданите от западните страни.

По-рано CNN съобщи, че украинската армия е започнала да ограничава използването на боеприпаси поради нарастващ недостиг. В резултат на това огънят на руската армия стана пет до седем пъти по-интензивен, което доведе до допълнителни жертви сред украинските въоръжени сили.

На 18 декември стана известно, че украинската армия ще изгради три линии укрепления, за да премине в отбрана в условията на недостиг на боеприпаси и пауза в помощта от съюзниците. В същото време военното ръководство на САЩ и Украйна започна да разработва нова военна стратегия за 2024 г.

Генерал Сирски: Борбата в източната част на Харковска област е много сложна

Украйна обяви, че нейната армия е превъзхождана в източната част на Харковска област, където руските сили от месеци се опитват да превземат регионалния център Купянск, предаде АФП.

Първоначално руските войски завзеха големи територии от източната част на Харковска област в началото на инвазията, но силите на Киев ги отблъснаха в светкавична офанзива преди около една година.

"Ситуацията е сложна. Трябва да се сражаваме в условия на превъзходство от страна на противника както по отношение на оръжията, така и по отношение на числеността на военния персонал", заяви Олександър Сирски, главнокомандващ на сухопътните сили на Украйна.

Сирски отбеляза, че украинските сили се адаптират към ситуацията на фронта и в крайна сметка удържат линията.

Лондон и Париж ще подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо"

Лондон и Париж ще подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", заяви британският външен министър Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Великобритания и Франция "бяха стабилни поддръжници на Украйна и ще продължат да бъдат такива толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта външният министър. Ако тази подкрепа продължи, "не се съмнявам, че Путин ще загуби, и е жизненоважно той да загуби" войната, добави Камерън на пресконференция след срещата си в Париж с френската си колега Катрин Колона.

"Първо действие беше смайващият провал на Русия да постигне целите си. Второ действие беше активната съпротива на украинците, които отблъснаха Русия. И разбира се, третото действие е най-трудното", отбеляза Камерън в момент, когато силите на Украйна се сблъскват с трудности на бойното поле.

"Четвърто действие предстои да бъде написано и ние трябва да направим така, че то да бъде написано по правилния начин", добави той.

"Нашите две страни, заедно от самото начало, работят съвместно, за да гарантират, че руската агресия няма да бъде възнаградена", заяви Катрин Колона. "Надяваме се, че това сътрудничество може да се засили още повече", добави тя.

"Съдбата на Украйна очевидно е заложена на карта, но на карта е заложена и сигурността на европейския континент", подчерта френската външна министърка.

Очаква се през идните седмици Украйна и Великобритания да подпишат 10-годишен пакт за сигурност, по силата на който Лондон ще използва военноморския си опит, за да помогне на Украйна да контролира Черно море, предаде Укринформ, като цитира информация на британския в. "Телеграф".

Освен военноморска подкрепа се очаква да бъде предоставена и финансова помощ, както и да се споделя разузнавателна информация. В меморандума за разбирателство, чието подписване предстои, ще бъдат включени и обещания за следвоенни гаранции за сигурност, които да отблъснат Москва, ако тя помисли да атакува отново, включително засилване на доставките на оръжие и повторно налагане на санкции.

mediapool.bg