Кламер БГ - Новини: Водещи републиканци настояха Байдън да даде касетъчни бомби на Киев

Водещи републиканци настояха Байдън да даде касетъчни бомби на Киев

Война в Украйна

|
Ср, 22 Март 2023г. 08:40ч.
Водещи републиканци настояха Байдън да даде касетъчни бомби на Киев

Водещи републиканци настояха Байдън да даде касетъчни бомби на Киев

Четирима водещи представители на републиканците в Конгреса на САЩ призоваха президента Джо Байдън да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки писмото им до Белия дом. В същото време администрацията на президента се опасява, че подобно действие ще бъде възприето от Русия като ескалация на конфликта, отбелязва агенцията.

Украйна иска да получи касетъчна бомба МК-20 и 155 милиметрови артилерийски касетъчни снаряди, съобщи Ройтерс по-рано този месец. Киев призова членовете на Конгреса да притиснат Белия дом да одобри изпращането на оръжията.

Писмото критикува Байдън за "нежеланието му да предостави на Украйна правилния вид и достатъчно количество от оръжие с голям обсег и маневрени способности", с което да се постигне пробив в борбата срещу руската армия в Украийан.

Писмото е подписано от Джим Риш - главния републиканец в комисията по външни отношения на Сената, Роджър Уикър - главния републиканец в комисията по въоръжените сили на Сената, Майк Маккол - председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите и Майк Роджърс - председателя на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите.

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 120 държави. При експлозията им се освобождават голям брой по-малки снаряди, които могат да поразят безразборно райони в широк радиус и да застрашат живота на цивилни.

mediapool.bg