Кламер БГ - Новини: "Най-неочакваният ход на Запада": Заповедта за ареста на Путин спуска желязна завеса пред него

"Най-неочакваният ход на Запада": Заповедта за ареста на Путин спуска желязна завеса пред него

Война в Украйна

|
Ср, 22 Март 2023г. 15:49ч.
"Най-неочакваният ход на Запада": Заповедта за ареста на Путин спуска желязна завеса пред него

Заповедта за арест на Владимир Путин, издадена миналата седмица от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, спуска желязната завеса пред руския президент. След Германия, която предупреди, че Путин ще бъде арестуван, ако се окаже на нейна територия, страните от БРИКС една след друга заявяват, че ще се съобразят с решението на МНС.

Бразилия "е страна-членка на Международния наказателен съд и следва неговите решения", каза външният министър Мауро Виейра в интервю пред Metropoles. Затова ако има визита на Путин в Бразилия, както и всяко негово присъствие в страната, "без съмнение ще има последствия" за руския президент, подчерта министърът.

По-рано властите на Южна Африка, които, подобно на повече от 120 други страни в света са подписали Римския статут (основното споразумение за работата на МНС), предупредиха за арест на Путин в случай на негово посещение.

Очакваше се руският президент да посети Южна Африка през август, за да участва в срещата на върха на БРИКС. "Ние, като правителство, сме наясно с нашите правни задължения. Въпреки това от сега до срещата на върха ще продължим да се консултираме с различни заинтересовани страни", заяви Винсент Магвеня, говорител на Сирил Рамапоса.

Пълна изненада

Кремъл все още не знае как да се справи със заповедта на МНС за арест на Путин. Това беше пълна изненада за руското ръководство, посрещната като "най-неочаквания ход на Запада", казват източници, близки до президентската администрация, пред независимия сайт "Медуза".

Според двама събеседници на изданието руските власти не са били готови за тази ситуация. Освен това през 2023 г. Кремъл възнамеряваше да популяризира образа на Путин (включително пред руската общественост в навечерието на президентските избори) като "борец срещу Запада", "защитник на страните от Латинска Америка и Африка от колониален гнет" и "един от главните лидери на многополюсния свят".

Това изисква пътувания в чужбина, каквито сега Путин е силно ограничен да прави заради решението на МНС. Теоретично той може да бъде задържан по заповедта от Хага в 123 държави.

Дори ОНД вече не е безопасно пространство

Източници, близки до администрацията на президента, отбелязват, че засега в Кремъл не са наясно как може да се "гарантира сигурността" на Путин в новите условия. "Дори ОНД (обединение на държави от бившия СССР -бел.ред.) вече не е безопасно пространство [за Путин]", коментира е един от тях.

Римският статут беше ратифициран от Казахстан и Таджикистан, а сега процедурата е стартирана в Армения.

В Кремъл се съмняват, че някоя от страните, които са били част от СССР, може да реши да арестува Путин, но вероятност винаги има, дори да е "десети, стотни от процента".

Източниците на "Медуза" смятат ареста на Путин за "невъзможен", защото руският президент просто няма да отиде в страна, където има поне минимален риск да бъде задържан.

Независимо от войната, която започна срещу Украйна през 2022 г., Владимир Путин пътува сравнително редовно в чужбина и участва във форуми и срещи на върха. Например през лятото на 2022 г. той посети Таджикистан, Туркменистан и Иран, а през есента - Узбекистан, Казахстан и Армения (в същото време след 24 февруари Путин никога не е пътувал до западни страни).

Според близки до президентската администрация, подобни пътувания са били много важни, включително за вътрешната руска пропаганда, която, разчитайки на новини за тези посещения, може да каже на гражданите, че "Русия все още има повече приятели, отколкото недоброжелатели" и страната остава "един от стълбовете на многополюсния свят", отбелязва АП.

Усложненията с чуждестранните посещения вече започнаха: следващата среща на върха на БРИКС трябва да се проведе през август 2023 г. в Южна Африка; На 20 март властите в страната заявиха, че са "взели под внимание" заповедта на МНС. В същото време президентският прессекретар Дмитрий Песков твърди, че в Кремъл са "спокойни" за решението на Международния наказателен съд и "продължават да работят".

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин нарече заповедта "агресия срещу Русия"; Следственият комитет образува наказателно дело срещу магистратите в МНС, издали заповедта, а заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заплаши сградата на съда в Хага с атака от руска свръхзвукова ракета.

mediapool.bg