Кламер БГ - Новини: България ще изнася боеприпаси за ЕС с условие да не достигат до Украйна

България ще изнася боеприпаси за ЕС с условие да не достигат до Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 23 Март 2023г. 15:41ч.
България ще изнася боеприпаси за ЕС с условие да не достигат до Украйна

България ще изнася боеприпаси за ЕС с условие да не достигат до Украйна

България ще доставя боеприпаси, с които държавите-членки на ЕС да попълват запасите си, като ще поставя условие те да не достигат до Украйна, каза президентът Румен Радев в четвъртък.

"Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и със Украйна. Ясен ли съм?", каза Радев в Брюксел, където в четвъртък и петък заседават европейските лидери.

На въпрос дали това не усложнява цялата схема - тоест България ги продава на някого, а те след това отиват за Украйна, Румен Радев каза:

"Това вие го проверявайте като журналисти. Аз ви казвам, като държавни отношения, ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави".

На последващ въпрос как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна, се окажат в Украйна, Радев посочи:

"Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като краен получател тези снаряди".

"Разбира се, че ще поставим условия", добави той в отговор на последващ въпрос.

По-рано тази седмица България не се присъедини към общата поръчка за боеприпаси на ниво ЕС, въпреки че не се обяви срещу плана на Общността да осигури на Украйна 1 млн. боеприпаси.

Военният министър Димитър Стоянов вече обясни, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с калибър 155-мм. Към поръчката са се присъединили 18 страни от ЕС и Норвегия, но може да се присъединят и още държави.

Радев добави в четвъртък, че България е важна част от Европейския механизъм за подкрепа на мира.

“България категорично участва в тази инициатива. Заедно с Европейската комисия ще работим да има повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, повече капацитет, по-модерни производства, за да запълваме както нашите запаси, така и да помагаме на страните от ЕС и НАТО да запълват своите“, каза Радев.

Българското производство към момента е насочено към боеприпаси от старите съветски калибри, и тепърва ще се усвояват натовските стандарти.

Радев коментира още, че очаква "следващия парламент да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България".

"И ако парламентът отново призове за доставка на оръжия за Украйна от Българската армия, нека има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани", каза той.

В края на миналата година България най-накрая взе решение да се присъедини към усилията на партньорите си в НАТО и ЕС и да изпрати директни военни доставки в помощ на Киев.

Президентът Румен Радев и назначеното от него правителство обаче отказаха да подготвят нови траншове военна помощ.

На ниво ЕС продължава да се обсъжда вариант замразените руски активи да отиват за замразяване на Украйна, но Радев не формулира ясно позиция на страната ни.

"Не мога да ви кажа дали България е замразявала руски активи. Това е въпрос към БНБ", посочи той, като добави, че обсъжданият механизъм в ЕС е много сложен.

Засега няма публична информация България да е замразявала руски активи на наша територия.

Президентът Румен Радев продължава да смята, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени.

Той съобщи, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийския канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Срещу присъединяването на България в Шенген се обявиха Австрия и Нидерландия, но българските власти се надяват на положително решение до края на годината. Нидерландия освен забележки за охраната на границата има и съмнения в правовата държава у нас.

Като индикатор за напредъка на България се смята приемането на антикорупционния закон и закона за отговорността на главния прокурор.

Очаква се Нидерландия да обсъди отново позицията си след доклада през юли за върховенството на закона във всички членки на Европейския съюз.

mediapool.bg