Кламер БГ - Новини: Властите в Словакия предлагат локдаун при рекордно увеличение на заразяванията

Властите в Словакия предлагат локдаун при рекордно увеличение на заразяванията

Коронавирус

|
Вт, 23 Ноем 2021г. 17:41ч.
Властите в Словакия предлагат локдаун при рекордно увеличение на заразяванията

Президентката Зузана Чапутована (дясно) посещение в Университетската болница в Братислава

Словашките лидери предложиха да се въведе национален локдаун, след като болниците в страната са на предела на възможностите си заради рекордно увеличение на заразяванията с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Вдъхновено от мерките в съседна Австрия, правителството на Словакия възнамерява да обсъди на заседание утре затваряне за всички - както за неваксинираните, така и за ваксинираните.

Министър-председателят Едуард Хегер каза, че е необходимо да се действа "незабавно". Неговото правителство обмисля локдаун за две-три седмици.

"Това е непопулярна мярка, но напълно неизбежна", заяви днес президентката Зузана Чапутова след посещение в Университетската болница в Братислава. Тя заяви, че това, което е видяла в болницата, е било "трагично" и "ужасно".

"Специалистите са категорични. Необходимо е да се ограничи движението на хората, имаме нужда от затваряне . . . за съжаление, това е мярка, която трябва да засегне всички", каза Чапутова.

Словакия съобщи за 9171 нови заразявания с вируса миналия петък, с което беше надминат предишния рекорд от 8342 случая, отбелязан няколко дни по-рано.

Вчера в страната бяха наложени нови ограничения, засягащи неваксинираните, на които е забранено да посещават молове и магазини, които не са от първа необходимост. Те също така нямат право да участват в обществени прояви или събирания и трябва да се тестват два пъти седмично, за да ходят на работа.

Броят на приетите в болница пациенти с коронавирус вчера нарасна със 161 до 3182 души - доста над нивото от 3000 души, смятано от здравното министерство за критично.

Словакия има едно от най-ниските равнища на ваксинация срещу вируса в Европейския съюз - 45 процента, доста под средното за общността ниво от 65,5 процента.

Досега страната е регистрирала 621 423 заразявания с вируса и 13 985 починали.

mediapool.bg