Кламер БГ - Новини: Чарлз III удостои двама българи с почетни отличия

Чарлз III удостои двама българи с почетни отличия

България

|
Пет, 14 Апр 2023г. 18:26ч.
Чарлз III удостои двама българи с почетни отличия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз III е удостоил двама българи с почетни отличия, съобщи посолството у нас. Те се дават в знак на признателност за принос към укрепването на отношенията между Обединеното кралство и Република България.

Създателят и директор на международния филмов фестивал София Филм Фест Стефан Китанов получава отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино у нас. Китанов има съществени заслуги за популяризирането на британското кино в България в продължение на над 30 години, посочват от британското посолство.

През 1996 г. в сътрудничество с Британския съвет Китанов запознава българските зрители с Монти Пайтън на филмов фестивал, посветен на британската комедийна група. Следват още фестивали с участие на британски филми, които впоследствие прерастват в София Филм Фест - една от най-значимите български културни прояви днес и водещо филмово събитие в Централна и Източна Европа.

Другият отличен е Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на британското посолство в София. Той получава Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

В продължение на 30 години той развива и поддържа градината на резиденцията на британското посолство в София, която днес мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България. На площ от 1,5 акра в нея растат 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 вида в различни цветове) и 300 розови храста (40 вида), включително типични английски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca, пишат от посолството.

mediapool.bg