Кламер БГ - Новини: Има достатъчно пари за пострадалите от бедствието по Черноморието, увери Асен Василев

Има достатъчно пари за пострадалите от бедствието по Черноморието, увери Асен Василев

България

|
Четв, 07 Септ 2023г. 15:01ч.
Има достатъчно пари за пострадалите от бедствието по Черноморието, увери Асен Василев

Сн. БГНЕС

Размерът на фонда за бедствия и аварии бе увеличен с приетия в края на юли бюджет и пари в него има, съобщи в четвъртък финансовият министър Асен Василев, който заедно със зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев участва в среща с депутати по повод опустошителните наводнения по Южното Черноморие.

"По предварителни оценки, които в момента получаваме, има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, за около 20-30 млн. лева. В момента свободния ресурс е над 60 млн. лева във фонда за бедствия и аварии. Като са ясни щетите, се събира комисията в МВР и средствата се отпускат в авариен режим. Още миналата година възложихме на областните управители да проверят къде има непочистени речни корита. Предварителната информация, която са подали, е за над 250 участъка. Трябва да мине през заснемане, проектиране и почистване на коритата", коментира Асен Василев.

В момента се установяват щетите от бедствието, отбеляза зам.- министър Темелакиев. По думите му Комисията по бедствия и аварии "е в готовност и работи вече да разгледа всички данни с конкретни размери на щети - така, че комисията да се събере, да разгледа всичко и да се поправят щетите. Държавата е направила необходимото да се осигури тази ресурс."

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев коментира пред журналисти, че министър Василев и зам.-министър Темелакиев са били поканени да информират каква е готовността за осигуряване на финансови средства. "Изслушахме и доклада на кмета на община Царево. Набелязахме достатъчно мерки и средства за следващия бюджет", каза Цонев.

Преди това в пленарната зала бяха разменени взаимни обвинения между партиите кой е отговорен за разрушенията от бедствието и как се справят властите с овладяването на последиците.

"Този проблем е рецидив и изисква комплексно решение. Половината от вас се снимаха с лопатите, че помагат и чистят, знам какво следва от наводнението в Мизия - една седмица фотосесия и после цял живот страдание за пострадалите", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й "330 литра на квадратен метър (колкото се изляха с странджанското село Кости -бел.ред.) е обективна причина, но има и много субективни над всичко това стои корупция".

Нинова вероятно визира широко обсъждания в социалните мрежи факт, че местната власт в Царево, която от години е под контрола на ГЕРБ, носи вина за сечта в Странджа, за запушените дерета и презатрояването, които според мнозина са причина за катастрофалните последици от природното бедствие.

Това накара председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да припомни, че Нинова е била вицепремиер (за 7 месеца в кабинета "Петков" - бел.ред.) и затова възприема думите й като самокритика.

"За мен беше алогично след като си бил вицепремиер на същата тази държава, за която днес твърдиш, че не се справя с нищо и не си направил нищо освен да внесеш един доклад, както самата тя каза, да имаш самочувствието да излизаш и публично да говориш за липсата на каквато и да е организация и то в серия от бедствия. Да спекулираш политически, когато в населени места в България е обявен ден на траур, според мен е недопустимо", каза Атанасова.

Както се очакваше, основата грижа на проруската партия "Възраждане" в този момент е защо България помага на Украйна.

"Ставаше въпрос за даряването на техника за Украйна, прословутите 10 БТР-а. Ние казахме че тази техника е важна за нас. Става дума за нови и запазени машини, които може да се използват в моменти като вчера и онзи ден. Оказа се, че в такива моменти нашата държава изпитва много сериозен проблем, като един мост се срути и не може да се стигне до определени места", каза Костадин Костадинов.

mediapool.bg