Кламер БГ - Новини: Стикерите по стъклото на автомобила са напът да изчезнат

Стикерите по стъклото на автомобила са напът да изчезнат

България

|
Четв, 07 Септ 2023г. 16:09ч.
Стикерите по стъклото на автомобила са напът да изчезнат

снимка БГНЕС

Народното събрание прие в четвъртък на първо четене законопроекта, внесен от Божидар Божанов (ПП-ДБ), който предвижда премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила. Властите ще бъдат задължени да правят автоматизирани справки в централизирани регистри, както се прави в момента с винетките.

Проектът на Божанов предвижда още въвеждане на опция за онлайн заплащане на пътните глоби, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено. Въвежда се задължение за контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива.

Заедно с това парламентът прие на първо четене и законопроекта на Александър Ненков от ГЕРБ, който предвижда органите на МВР да връчват на водача и пътниците в колата невръчени електронни фишове за пътни нарушения.

Дава се възможност при извършването на административни услуги на гражданите, общините също да могат да връчват електронни фишове за наложени наказания по Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Със законопроекта за промени на ЗдвП на Настимир Ананиев (ПП-ДБ) на свой ред се създават допълнителни рестрикции за т.нар. млади шофьори, които са си взели книжките преди по-малко от година.

С тях се забранява на младите шофьори да управляват моторно превозно средство (МПС) с максимална мощност над 90 kW (120 к.с.), да шофират в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да управляват МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0.1 промила и след употреба на наркотични вещества.

mediapool.bg