Кламер БГ - Новини: Съдът скри вилата в Бояна и издръжката на Гешев, имало заплаха за сигурността му

Съдът скри вилата в Бояна и издръжката на Гешев, имало заплаха за сигурността му

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 18:18ч.
Съдът скри вилата в Бояна и издръжката на Гешев, имало заплаха за сигурността му

Административният съдия Галин Несторов покри цялата информация за това дали главният прокурор Иван Гешев е живял във вила в правителствената резиденция "Бояна", която традиционно се ползва само от премиера и президента. Аргументът на съдията е, че разкриването на информацията ще застраши сигурността на главния прокурор.

През лятото на миналата година "Свободна Европа" съобщи, че Гешев живее в дом №5 на държавната резиденция. Тогава нито една институция не реагира.

Адв, Николай Хаджигенов, който по това време е част от "Отровното трио" и всеки ден иска оставката на Гешев от площада, изпраща до прокуратурата заявление за достъп до обществена информация.

Той задава седем въпроса:

Живее ли главният прокурор на България Иван Гешев в държавната резиденция Бояна?

По силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието на дом № 5 от Иван Гешев?

Имал ли е друг главен прокурор такава привилегия?

Извършен ли е ремонт преди нанасянето на Г. и на каква стойност?

Проведен ли е търг за ремонта и кой го печели?

Охраняван ли е Гешев от Бюрото по защита към главния прокурор в периметъра на НСО?

От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонта на дом № 5?

Личен живот с държавни пари

Първоначално прокуратурата излиза с незаконен мълчаливия отказ, който явно е отменен. Следва изричен отказ да се предостави информация по който и да е от отправените въпроси.

Прокуратурата твърди, че информацията не е обществена по характер, защото засяга информация за конкретно физическо лице, а не касае дейността на прокуратурата на Република България. Твърди се също, че информацията касае изцяло лични данни.

От мотивите човек остава с впечатлението, че Иван Гешев обитава резиденция "Бояна" като обикновен гражданин, който си плаща всичко от джоба, а не в качеството си на главен прокурор, за когото плащаме всички.

Но мотивите за отказа да се предостави информация не стигат до тук. Държавното обвинение казва, че главният прокурор спада към категорията на охраняемите лица и оповестяването на местоживеенето му би могло да представлява заплаха за сигурността му.

В същото време всички знаят, че вила "Секвоя" в резиденцията се обитаваше от бившия вече премиер Бойко Борисов, който също е охранявано лице, но това не предизвиква някаква драма в прокуратурата. В медиите дори изтекоха снимки на спящия Борисов в леглото му, намиращо се в спалнята на охраняваната вила, както и на чекмедже в нощното му шкафче, пълно с пачки евро и кюлчета злато. Борисов каза, че бил "нащракан" от една "прекрасна госпожа", българската Мата Хари, която някак е минала през охраната на НСО. Прокуратурата обаче не се интересува особено как е възможно това.

Но съдът е съгласен

Кулминацията на делото за достъп до информацията за вилата на главния прокурор е позицията на съдия Галин Несторов. Той се съгласява изцяло с доводите на прокуратурата за отказ от предоставянето на информация.

Според него главният прокурор може да живее в която си иска държавна вила, да я ремонтира с обществени пари, но това са негови лични данни.

"В случая исканата информация не касае дейността на държавният орган – Върховна касационна прокуратура, а се отнася изцяло до лични данни, касаещи личността на главния прокурор", казва съдия Несторов.

Според магистрата тази информация е защитена от Закона за защита на личните данни, а разкриването й "би могло да доведе до заплаха за здравето и личността на лицето, изпълняващо длъжността "главен прокурор на Република България".

"Тази длъжност несъмнено предполага наличие на повишена опасност от посегателство над това лице, предвид на конституционните му правомощия за управление на органите на прокуратурата, които имат задължения по разкриване и преследване по силата на Наказателния кодекс на извършителите на криминални престъпления. При разкриване на исканата информация за местоживеенето на главния прокурор безспорно би възникнала опасност за личността му, респективно за националната сигурност", пише съдия Несторов.

mediapool.bg