Кламер БГ - Новини: Рокадите в МВР започнаха – Рашков освободи административния секретар

Рокадите в МВР започнаха – Рашков освободи административния секретар

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 20:34ч.
Рокадите в МВР започнаха – Рашков освободи административния секретар

В първия си ден начело на МВР служебният вътрешен министър Бойко Рашков е освободил от длъжността административния секретар на силовото ведомство Бойко Славчев. Той се разделя с поста си поради придобито право на пенсия, гласи краткото съобщение.

Славчев бе административен секретар от 2015 г. Именно тогава с промени в Закона за МВР бе създадена длъжността. Административният секретар е висшият държавен служител в минситерството. Той има широки правомощия по отношение на администрацията, отговаря и за конфликта на интереси. Законът позволява да му бъдат делегирани и други отговорности с нарочна министерска заповед.

В МВР Славчев се занимаваше и с обществени поръчки. Той е разпитван като свидетел по разследването за покупката на джипове за МВР, започнало след като от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обявиха, че ведомството трябва да върне над 6 млн. евро, отпуснати по специално споразумение за борба с мигрантския натиск по границите. С тях са купени 290 джипа "Грейт Уол“ от свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев фирма "Бълграска автомобилна индустрия"

mediapool.bg