Кламер БГ - Новини: Съдията се пенсионира. Делото срещу Местан започва отначало

Съдията се пенсионира. Делото срещу Местан започва отначало

България

|
Пет, 01 Септ 2023г. 16:57ч.
Съдията се пенсионира. Делото срещу Местан започва отначало

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Делото срещу някогашния лидер на ДПС Лютви Местан ще започне отначало след две години съдебни заседания. Това става ясно от съобщение на окръжния съд в Кърджали. Причината е, че съдията, който го гледа, се пенсионира. Понеже в закона има изискване за "несменяемост" на съдебния състав, делото е разпределено на друг магистрат. Той е отложил насроченото за 8 септември заседанието. Новото "първо" заседание засега няма дата.

Местан е обвиняем заради тежка катастрофа, при която през лятото на 2019 г. загина малко дете. Инцидентът стана край момчилградското село Загорско. Според прокуратурата тогава при ляв завой Местан е отнел предимството на идваща по главния път кола и последвал ударът. Подсъдим по същото дело е и бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед. Разследващите твърдят, че той е карал с превишена скорост.

Това е поредното протакане на делото срещу политика. В началото на тази година заседание бе отложено заради влошеното здраве на Местан. Преди това материалите бяха връщани на прокуратурата заради допуснати нарушения.

Местан твърди, че е невинен и обвинява прокуратурата в изпълнение на политическа поръчка. Инцидентът стана след като той вече не бе част от ДПС. После Местан основа партия ДОСТ.

mediapool.bg