Кламер БГ - Новини: Вежди Рашидов вече не е депутат

Вежди Рашидов вече не е депутат

България

|
Пет, 01 Септ 2023г. 17:32ч.
Вежди Рашидов вече не е депутат

Вежди Рашидов вече не е депутат

Депутатите приеха оставката на Вежди Рашидов като депутат от ГЕРБ. Тя беше подкрепена от 103-ма народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Депутатите от "Възраждане" гласуваха с "въздържал се", а от БСП не гласуваха.

До оставката на Рашидов се стигна, след като на 7 август по време на парламентарната почивка между гласуванията на промените в Закона за защита от домашно насилие, той каза в пленарната зала: "Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички к*рви се събудиха да се сетят, че след 16 години са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна".

Изказването му предизвика сериозни критики и призиви той незабавно да напусне парламента. От ГЕРБ първоначално публикуваха само кратко извинение от негово име, след това обявиха, че Рашидов подава оставката от два шефски поста – единият като председател на парламентарната комисия по култура, а другият като член на Изпълнителната комисия на партията.

Едва два дни по-късно Рашидов все пак подаде оставка като депутат.

В 49-ото Народно събрание Рашидов беше депутат от Пловдив-област, очаква се на негово място народен представител да стане фермерът Йордан Кръстанов от СДС.

От ГЕРБ вече са внесли в деловодството на парламента проекторешение, с което председател на комисията по култура и медии да стане Тома Биков.

mediapool.bg