Кламер БГ - Новини: Сняг и ниски температури през следващите дни в страната

Сняг и ниски температури през следващите дни в страната

България

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 13:33ч.
Сняг и ниски температури през следващите дни в страната

Сняг и ниски температури през следващите дни в страната

Сняг, виелици и ниски температури ще има през следващите дни в страната, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Планинската спасителна служба предупреди, че условията за туризъм са лоши и препоръча да не се предприемат рискови пътешествия в планините.

Дъжд и сняг през почивните дни

До края на деня днес времето ще остане облачно, с превалявания от дъжд и слаб вятър от запад-югозапад в Дунавската равнина. Температурите следобяд ще са от 7 до 12 градуса на повечето места в страната.

Още преди обяд в петък ще започне увеличение на облачността и в следобедните часове на утрешния ден, отначало над северозападните райони, ще завали дъжд. До края на деня валежите ще обхванат поречието на Дунав и постепенно валежната зона ще се придвижва на юг. Максималните температури ще са от 11 до 17 градуса.

През нощта срещу събота ще вали над западна и северна България. Вятърът ще се ориентира за кратко от северозапад, а впоследствие от североизток и ще се усили. С него ще започне да нахлува арктичен въздух и по високите места валежите ще преминават в сняг.

В съботния ден над страната ще преминава средиземноморски циклон. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи, по високите полета и Предбалкана - от сняг, а в низините на изток и юг - все още от дъжд.

В Софийското поле преваляванията рано ще преминат в сняг и ще се образува снежна покривка. Ако имате възможност - отложете пътуванията си, съветват от НИМХ.

Температурите в събота в началото на деня ще са от около 0 градуса по високите полета до 11 - 12 градуса в крайните югоизточни райони. След обяд ще останат ниски в западните и северни части - от 0 до 4 градуса, а на изток все още до 10 - 15 градуса. В югоизточните райони ще духа умерен и силен вятър от югозапад, а в по-голямата част от страната - от североизток.

В неделя ще бъде студено, със сутрешни температури от минус 5 градуса по високите полета до около нулата и дневни от минус 2 до 4 градуса. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Преваляванията ще спират от запад, като още сутринта и преди обяд ще спрат в повечето райони, последно - в западна Стара планина и на североизток в следобедните часове.

През нощта срещу понеделник ще бъде почти ясно, в низините все още ветровито, с до умерен вятър от запад. Минималните температури ще бъдат зимни, от около минус 10 градуса по високите полета до около 0 градуса във ветровитите ниски части на низините.

През деня ще има незначителна облачност, която след обед ще се увеличава от запад. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад - югозапад. Дневните температури ще бъдат от нула, минус 2 градуса в местата с по-дебела снежна покривка по високите полета на запад и Лудогорието до 5 - 6 градуса по поречието на Дунав, Тракия и крайните югозападни райони.

Във вторник ще бъде облачно, с превалявания от дъжд на места, а в планините - от сняг. Температурите ще се повишат с няколко градуса.

Предварителните прогнози за времето през следващата седмица не дават основание да очакваме по-съществено затопляне. Минималните температури най-често ще са отрицателни, макар да не достигат ниските стойности от понеделник, а дневните ще са под 10 градуса почти навсякъде в страната.

Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, предупредиха от Планинската спасителна служба.

Времето в планините е тихо и мъгливо, с минимална снежна покривка.

Планинските спасители съветват туристите да останат в ниските части на планините и да се съобразяват със зимните условия.

Лифтовите съоръжения в планинските курорти са в профилактика. Очаква се да заработят в началото на зимния сезон.

През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти с туристи.

Над планините времето ще бъде предимно облачно и мъгливо, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

На места, главно предиобед, ще има слаби валежи от дъжд, над около 1800 метра - от сняг. Ще духа умерен, следобед - силен западен вятър.

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7 градуса, на 2000 метра - около 2 градуса.

mediapool.bg