Кламер БГ - Новини: След бунта на персонала здравният министър остави старата директорка на болницата във Враца

След бунта на персонала здравният министър остави старата директорка на болницата във Враца

България

|
Пон, 16 Окт 2023г. 13:09ч.
След бунта на персонала здравният министър остави старата директорка на болницата във Враца

Министър Христо Хинков, сн. БГНЕС

След като персоналът на болницата във Враца се вдигна на бунт срещу спечелилия конкурса нов шеф на болницата Янко Кочев, министърът на здравеопазването Христо Хинков изненадващо реши в понеделник да остави начело на болницата досегашната директорка д-р Кети Ценова до Нова година. Тя подаде оставка през август тази година, след като масово напускане на педиатри остави областната болница без детско отделение.

Педиатрите напуснаха заради ниските заплати и много натрупани неизползвани отпуски. В отговор Министерството на здравеопазването започна да търси кадри от столицата, с които да спаси детското отделение и след като се намериха трима лекари то заработи отново през септември.

Междувременно се проведе конкурс, на който единствен кандидат бе Кочев. Персоналът на болницата обаче се вдигна на протести срещу него заради биографията му като мениджър на други болници в незавидно финансово състояние и докарани до фалит като тези в Ловеч и Оряхово. Работещите във врачанската болница се опасяват, че и тя ще бъде фалирана, докато същевременно се готви отварянето на нова частна болница в града.

Още по темата:

Бунт във врачанската болница срещу новия директор

В понеделник здравният министър проф. Христо Хинков е провел среща с Борда на директорите на лечебното заведение, след която бе съобщено, че старата директорка остава на поста си до Нова година.

"Целта на министерството е да помогне за стабилизирането на болница. Д-р Ценова подаде оставка, която аз не приех и ѝ дадох възможност да обмисли решението си. Тя не оттегли своята оставка и затова обявихме конкурс за избор на нов директор. Г-н Янко Кочев беше единственият кандидат. Той отговаря на всички условия на конкурса. Като министър на здравеопазването и принципал на болницата, аз не мога да пренебрегна мнението на лекарите и медицинските специалисти, както и на обществото. Затова неговото назначение се отлага“, заяви Хинков.

По време на срещата с Борда на директорите бяха набелязани спешни мерки и оздравителни стъпки, които ръководството на врачанската болница трябва да предприеме до края на годината. "След това ще проведем нова среща, за да отчетем свършеното и д-р Кети Ценова да заяви окончателното си решение. Смятам, че с експертизата, която притежават членовете на борда, можете да постигнете целите, които поставихме днес. Имате нашата подкрепа за това“, заяви още Хинков.

mediapool.bg