Кламер БГ - Новини: Здравният министър забрани износа на инсулин и антибиотици за деца

Здравният министър забрани износа на инсулин и антибиотици за деца

България

|
Четв, 02 Ноем 2023г. 19:25ч.
Здравният министър забрани износа на инсулин и антибиотици за деца

Здравният министър забрани износа на инсулин и антибиотици за деца

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът на инсулинови медикаменти.

Заповедта влиза в сила от четвъртък, 2 ноември, и ще важи до 31 декември 2023 г.

За износ се забраняват и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

“С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването (МЗ) изиска справка от “Информационно обслужване“ АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта“, посочват от МЗ.

От министерството посочват, че е на лице чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти спрямо предписаните.

За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%.

“Срокът за действие на забраната, както и конкретните лекарствени продукти са определени при стриктно спазване на принципа за пропорционалност, с цел опазване здравето на населението и при съблюдаване на забраната за произволна дискриминация или покрито ограничение на търговията между държавите-членки на Европейския съюз“, отбелязват от МЗ.

Само няколко часа по-рано съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова Хинков да издаде подобна заповед.

Пеевски е сезирал министъра, след като публично бяха оповестени тревожни данни за това, че заради спекулативния износ на тези медикаменти под риск са поставени здравето и живота на хиляди български пациенти, половината от които са деца.

Пеевски коментира, че всяко забавяне на забраната води след себе си непредвидими последици. Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората, казва Пеевски в писмо до министъра. По думите му това е грубо погазване както на Хипократовата клетва за всеки един медик, така и на клетвата, която полага всеки български министър и депутат.

Преди ден десетки инсулинозивисими пациенти настояха в отворено писмо до институциите да спрат износа на инсулини, за да им осигурят животоспасяващото лечение. Зад писмото застават 185 възрастни и деца с диабет със своите снимки, за да покажат, че не са “просто статистика“.

Като реакция на писмото председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) също настоя в свое писмо до здравния министър МЗ да спре износа на проблемните продукти.

mediapool.bg