Кламер БГ - Новини: Руското посолство: Осигурете демокрацията и тогава говорете за Навални

Руското посолство: Осигурете демокрацията и тогава говорете за Навални

България

|
Пет, 05 Фев 2021г. 09:02ч.
Руското посолство: Осигурете демокрацията и тогава говорете за Навални

Посолството на Русия в България излезе с остра позиция по случая с осъдения опозиционер Алексей Навални. Оттам твърдят, че у нас се тиражират "спекулации около съдебния процес" и напомнят, че Русия е суверенна държава, която няма да търпи намеса във вътрешните си работи.

"Смятаме, че най-активните страни, които под "благовиден" предлог на "защита на демокрация и гражданското общество" искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с "навалнинг", пише в позиция, публикувана във фейсбук профила на посолството.

Натиск

В позицията не се споменават конкретно изказваният на премиера Бойко Борисов, който в понеделник заяви, че срещу Навални се използва "прекомерна сила". Опозиционерът бе осъден на три години и половина затвор, след като стара условна присъда бе променена в ефективна.

Навални бе осъден след опита за отравянето, за което той обвинява руския президент Владимир Путин. Той се завърна в Русия след лечение в Германия и бе арестуван.

На заседанията по делото срещу него присъставаха чуждестранни дипломати, сред които и представител на България. Именно този ход руската държава счита за опит за натиск върху съда, става ясно от позицията на посолството.

Във връзка с широко тиражираните в българското информационно пространство спекулации около съдебния процес за изменение...

Posted by Посольство России в Болгарии on Thursday, February 4, 2021

"Горепосоченото разбирателство беше проведено в публичен формат и при строго спазване на руското законодателство. Напомняме, че Руската Федерация е суверенната държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители. В частност присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда", пише в нея.

Протести

Преди произнасянето на присъдата привърженици на Навални организираха протести в негова защита. Преди два дни над 1000 души бяха арестувани при поредната демонстрация.

Голяма част от задържаните бяха поставени под арест в център за временно настаняване на чужденци край Москва.

mediapool.bg