Кламер БГ - Новини: Проф. Георги Фотев с наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов"

Проф. Георги Фотев с наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов"

България

|
Ср, 03 Ноем 2021г. 12:27ч.
Проф. Георги Фотев с наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов"

Професор Георги Фотев, сн. БГНЕС

Социологът и почетен професор на Нов български университет проф. Георги Фотев, е носител на тазгодишната награда за хуманитаристика "Богдан Богданов", съобщават от ВУЗ-а.

Наградата се връчва за пети път и се присъжда на проф. Фотев за неговите заслуги за развитието на социологията в България, за дейното му участие в утвърждаването на гражданското висше образование чрез мисията на частните университети, за ревностната защита на модерните европейски и световни ценности.

"Аз абсолютно споделям разбирането на Джейн Остин, че най-върховна човешка добродетел е приветливостта. Тази приветливост аз я намирам тук, в НБУ. Аз искам тук да я намирам, тя да остане завинаги. Тя иска много усилия, тя иска чисто сърце, иска смела мисъл и след това - аз съм напълно съгласен с нея (Джейн Остин) - тя слага последователността. Да бъдем последователни в делото на този човек (Богдан Богданов). Аз имам щастието и участта сега да приема тази награда на неговото име", каза по време на церемонията по награждаване проф. Георги Фотев.

Професор Георги Фотев е директор на Центъра за изучаване на европейските ценности при НБУ. Автор е на голям брой научни публикации у нас и в чужбина. Министър на науката и висшето образование (1991). Три мандата е директор на Института по социология към БАН.

В негова чест е публикуван монументалният сборник "Светове в социологията" (2006) с участие на негови ученици, колеги и на световни имена в социологията като Зигмунт Бауман, Едуард Тирикян, Майкъл Бъроуей, Джон Рекс и др.

На церемонията по връчване на Наградата за хуманитаристика своя плакет получи и миналогодишният лауреат - диригентът на Софийска филхармония Найден Тодоров, който произнесе академично слово на тема "Има ли будители днес?".

mediapool.bg