Кламер БГ - Новини: Дончева: Броенето на разписките ще създаде условия за манипулация на изборите

Дончева: Броенето на разписките ще създаде условия за манипулация на изборите

България

|
Ср, 03 Ноем 2021г. 13:15ч.
Дончева: Броенето на разписките ще създаде условия за манипулация на изборите

Дончева: Броенето на разписките ще създаде условия за манипулация на изборите

Събирането на разписките по време на изборите е много лесен начин за манипулиране, каза Татяна Дончева, която е водач на листата на "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

Миналата седмица ЦИК изненадващо реши всички разписки от машинното гласуване да се броят от членовете на секционните избирателни комисии. В известен смисъл това решение обезсмисля гласуването с машина, защото на членовете на секционните комисии отново ще им се налага да отчитат резултатите, както беше и при хартиения вот. Три Формации - ИБГНИ, "Продължаваме промяната" и " Демократична България" обжалваха решението на комисисята с мотива, че това е дописване на закона.

Сега Дончева зави, че според нея ако някой иска да направи манипулация на изборите това е чрез разписките. Когато има разминаване в броя на разписките и протоколите, това ще създаде възможности някой да си говори колко неправилни са изборите, каза Дончева.

Прави впечатление, че при предишните избори в Централната избирателна комисия ИТН са гласували с партиите на промяната, а сега са гласували с партиите на статуквото и това всъщност обърна решението на ЦИК, обяви Татяна Дончева. Миналия път при гласуването в ЦИК компактно са гласували ГЕРБ, БСП и ДПС, а сега към тях се е присъединил и ИТН. "Това показва, че ИТН този път е "прибрана" към тези, които държат партията. Тази формация се ръководи от тези фактори, с които партията на Слави Трифонов сега е гласувала заедно", посочи още Дончева,

mediapool.bg