Кламер БГ - Новини: Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради канадското гражданство (обновена)

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради канадското гражданство (обновена)

България

|
Вт, 06 Юни 2023г. 11:43ч.
Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради канадското гражданство (обновена)

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради канадското гражданство (обновена)

Прокуратурата продължава с опитите да се изкара враг на политическата класа и борец за законност. След като поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, държавното обвинение се фокусира и върху депутатската защита на бившия премиер Кирил Петков. Поводът отново е архивен – декларацията за гражданство, подписана от него преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката в първото служебно правителство на президента Румен Радев.

Поведението на прокуратурата е показателно за подбудите й. Искането идва в момент, в който ПП-ДБ и ГЕРБ настояват за отстраняването на Гешев, а по случая с декларацията самата прокуратура се е произнасяла, че няма данни за извършено престъпление.

К.П. - бивш министър-председател

Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от парламента имунитета на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков.

Това се разбира от съобщение на прокуратурата, в което се посочва, че искането е за "К.П. - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание".

Това е поредното предложение за искане на имунитет на депутат, което идва на фона на приетия от Народното събрание механизъм за разследване на главния прокурор и договореното между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС парламентарно мнозинство за конституционна реформа.

Още по темата:

Прокуратурата отказа да разследва гражданството на Кирил Петков

С публикация във Фейсбук Кирил Петков обяви, че е готов да се откаже от имунитета си доброволно, но не веднага:

"До прокурорите и службите за сигурност: не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладяните български служби и че не може да ни спрете или уплашите? Аз съм горд, че се отказах от второто си канадско гражданство, точно за да мога да бъда част от промяната, която идва и която след повече 30 години липса на справедливост най-накрая ще премахне институционално всички безконтролни и зависими служители на правосъдната система и системата за сигурност. За моя имунитет: ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск. В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам".

Предложението за искането на имунитета на Петков е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларацията за гражданство, която той попълнил преди да стане служебен министър на икономиката през 2021 година. Тогава е декларирал, че е само български гражданин, каквото е изискването на конституцията. По същото време обаче Петков все още е бил канадски гражданин, макар да е подал заявление за отказ от второто си гражданство преди да стане министър.

Преди така, сега - инак

В края на 2021 година прокуратурата отказа да започне разследване по същия казус. "Има законови разпоредби, но същите са неосъвременени и има нужда от доразвиването им, тъй като на всички стана ясно, още повече, че е публично оповестено и решението на КС – безспорно е налице невярно деклариране, но само по себе си при тази конкретика, в тази законова диспозиция не може да обуслови наказателна отговорност", заяви тогава шефката на вече закритата спецпрокуратура Валентина Маджарова.

Сегашното искане идва в деня, в който парламентът трябва да гласува правителството на "Продължаваме промяната- Демократична България" и ГЕРБ.

Още по темата:

КС обяви назначението на Кирил Петков за министър за незаконно

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", се посочва в съобщението.

"Голям зор на прокуратурата да изкара всички маскари. Но страшно няма. След толкова време, това е всичко, което имат. И колко случайно… две години след прекратяването … именно днес", написа във Фейсбук Лена Бориславова от ПП.

Преди две години темата около тогавашното двойно гражданство на Кирил Петков бе повдигната от "Има такъв народ". Тогава от ГЕРБ сезираха Конституционния съд, който обяви за незаконен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, в което Петков бе икономически министър.

mediapool.bg