Кламер БГ - Новини: Бивш прокурор: Искането на имунитети от Гешев е комично

Бивш прокурор: Искането на имунитети от Гешев е комично

България

|
Вт, 06 Юни 2023г. 13:32ч.
Бивш прокурор: Искането на имунитети от Гешев е комично

Бивш прокурор: Искането на имунитети от Гешев е комично

"Който има каквито и да е надежди, че Иван Гешев най-накрая е "почнал политиците" и ще ги "наказва за престъпленията им", би трябвало да ги остави". Това коментира във вторник бившият прокурор и заместник-министър на правосъдието Андрей Янкулов, който сега е експерт в разследващата организация "Антикорупционен фронт".

"Това са комични движения, които само дискредитират всяко потенциално бъдещо реално разследване, на който и да е от сегашните проекто-обвиняеми от реално работеща по закон, а не по политическа конюнктура, прокуратура", казва Янкулов.

Няколко дни, след като стана ясно, че ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали за подкрепа на правителство с втория мандат, прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов остро протестира, защото делото "Белене", по което е искан имунитета на Добрев, бе прекратено преди две години.

След като подкрепата за кабинета "Денков – Габриев" бе препотвърдена седмица по-късно, Иван Гешев поиска имунитета на Борисов за "Барселонагейт". В деня на гласуването на правителството прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков, въпреки

прекратеното преди година и половина разследване за невярната декларация за канадското гражданство.

"Неслучайно се съмнявах преди няколко дни в проекто-обвинението срещу Бойко Борисов по "Барселонагейт" за пране на пари. Не защото потенциално не би имало за какво, а заради начина, по който се случва. Той издаваше несъстоятелността на цялото нещо. Да се напише едно обвинение е най-лесното - можеш да формулираш всякаква щуротия, да й сложиш един текст от НК накрая и да си разследваш каквото пожелаеш - основателността на първоначалното обвинение в хода на разследването не подлежи на никакъв външен контрол", казва Янкулов.

Според него тези действия са потвърждени прокуратурата действа като фабрика за искане на имунитети през последните дни. "В тези й действия няма никакво право, а само политика, и те биха били изначално негодни да произведат правен ефект, а само политически, идва днес", казва бившият прокурор.

Той напомня, че Софийската районна прокуратура иска имунитета на Петков, въпреки че преди две години на специална пресконференция обяви, че престъпление там няма - не защото няма невярно деклариране, а защото законът не въвежда в престъпление за всяка невярна декларация.

"С други думи казано, ако декларирате писмено пред жена си, че сте бил в офиса до късно, а всъщност сте бил на бар, това няма да е престъпление, макар и декларираното да е невярно", казва Янкулов.

През есента на 2021 година, точно преди парламентарните избори, прокуратурата прекрати разследването срещу Петков, защото за невярното деклариране на гражданство през президента не е предвидена наказателна отговорност.

mediapool.bg