Кламер БГ - Новини: Премиерът: Не вярвам в зони на влияние, суверенитетът е над всичко

Премиерът: Не вярвам в зони на влияние, суверенитетът е над всичко

България

|
Съб, 22 Ян 2022г. 13:24ч.
Премиерът: Не вярвам в зони на влияние, суверенитетът е над всичко

Премиерът: Не вярвам в зони на влияние, суверенитетът е над всичко

Не вярвам в зони на влияние. Малките страни, като България, е много важно да имат пълните правомощия да решават собствената си съдба и собствените си членства, и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет слагаме над всичко. Това коментира премиерът Кирил Петков пред журналисти в събота, попитан за настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България и как тълкува това послание.

Призовах от трибуната на парламента и вчера, че този тип риторика не помага за премахване на ескалацията и напрежението, посочи премиерът. Според него всеки трябва много внимателно да преценява изявленията си, за да може да сме сигурни, че деескалацията е пътят, а не нещо друго.

Темата коментира и министърът на отбраната Стефан Янев, който каза, че не иска българските граждани да остават с впечатление, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е "посочил с пръст" България и е направил специални изявления.

Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас, коментира министърът.

По думите му, подготовката на военно присъствие, на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено, при необходимост и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили.

Янев добави, че там, където имаме определени недостатъци в способностите, и където е преценено от военно-техническа гледна точка, те ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на въоръжени сили на съюзни държави от НАТО.

Министърът потвърди, че самолети от Испания и Нидерландия ще изпълняват задачи по охрана на българското небе по т.нар. съвместна задача ер полисинг, каквито учения, тренировки и изпълнение на този тип задача вече е имало.

mediapool.bg