Кламер БГ - Новини: Борисов предупреди българите, че отново ги чака “постна пица“

Борисов предупреди българите, че отново ги чака “постна пица“

България

|
Съб, 22 Ян 2022г. 13:55ч.
Борисов предупреди българите, че отново ги чака “постна пица“

Борисов предупреди българите, че отново ги чака “постна пица“

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди в събота за задаващ се финансов и икономически апокалипсис след настоящото управление. От ГЕРБ отправиха критики към проекта за държавния бюджет, поемането на нов дълг и заложения дефицит.

“Дълговете ще станат толкова големи, че еврозоната въобще не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация, с този ръст на заемите - само лихвите на година ще бъдат над 1 милиард лева. И когато се усетите ще бъде толкова късно“, заяви Борисов.

"Длъжен съм да предупредя българите: когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези пищни тържества ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска колана и ще ви предлага постни пици. Длъжен съм да ви предупредя, че ще платим горчиво”, коментира той.

Борисов цитира изказване на Петков от 27 октомври 2021 година, че докато не се спрат кражбите - не трябва да се пипат данъците, а когато спрат кражбите ще има пари за всичко.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че към момента няма нито един лев повече събрани приходи с изключение на инфлацията и попита къде са парите: “Защо се взимат нови дългове? В рамките на една седмица 4 милиарда изчезнаха“.

"Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен да се прави бюджет така, като изключим 1997 г. Но знаете символ на какво е тя", коментира бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази година се предвижда да бъде 4.1 на сто, но това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани като касов разход над 2 млрд. лв. и вероятно ще стигне до около 6 процента, коментира Ананиев.

"Това са изключително притеснителни тенденции, които ще доведат или до увеличаване на данъците, или до влизане в дългова спирала", каза още Ананиев.

mediapool.bg