Кламер БГ - Новини: Общината покрива дълговете на тубдиспансера във Варна с 1 млн. лева

Общината покрива дълговете на тубдиспансера във Варна с 1 млн. лева

България

|
Ср, 21 Дек 2022г. 16:28ч.
Общината покрива дълговете на тубдиспансера във Варна с 1 млн. лева

Общината покрива дълговете на тубдиспансера във Варна с 1 млн. лева

До 1 млн. лева ще отпусне Община Варна за погасяване на задълженията на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна, по-известна като "тубдиспансера". Решението беше взето в сряда с пълно единодушие от Общинския съвет.

Средствата ще бъдат предоставени като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение за трудови възнаграждения и осигуровки на персонала, както и към "Енерго-Про“ – Варна.

Желанието на местната власт, което

бе потвърдено и с решения на Общинския съвет, е дейността на лечебното заведение да премине към някоя от големите болници в града.

С днешното решение общата сума, която е осигурила общината за покриване на задълженията на болницата за последните 10 години, става 4.5 млн. лева.

Болницата е общинск, но общината обвинява държавата в недостатъчни субсидии за лечебното заведение, тъй като грижите за туберкулозно болните се финансират по специален ред от МЗ, извън здравното осигуряване. Има и Национална програма за профилактика и контрол на туберкулозата, по която болницата също получава пари.

mediapool.bg