Кламер БГ - Новини: Две бебета са били разменени в столична АГ болница

Две бебета са били разменени в столична АГ болница

България

|
Ср, 21 Дек 2022г. 17:14ч.
Две бебета са били разменени в столична АГ болница

Снимката е архивна

Прокуратурата, здравните и социалните власти проверяват случай на размяна на новородени бебета в столичната акушеро-гинекологична болница "Шейново". Случаят започнал да се разплита след като една от майките се усъмнила, че детето, с което е изписана от болницата не е нейно. Направен ДНК тест потвърдил, че детето, което отглежда не е нейно.

Майката е сигнализирала в болницата, където е родила и лечебното заведение е извършило вътрешна проверка. Тя установила, че номера на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства с този на майката и въпреки несъответствието майката и бебето са били изписани.

Според директора на "Шейново" д-р Румен Велев това не е направено умишлено. Велев обясни, че болницата е научила за казуса в началото на декември и веднага е сигнализирала в полицията.

"Имаме стриктни протоколи и правила, по които описваме новородените. Слагаме гривничките, записваме номерата, сравняваме ги при изписването и ми е трудно да ви кажа какво точно се е случило", коментира той.

В сряда Велев даде обяснения по случая пред служебния здравен министър Асен Меджидиев, а междувременно министерството е разпоредило проверка на агенция "Медицински надзор" в "Шейново".

Случаят се разследва от районната прокуратура в София. Делото е за умишлена подмяна на бебе като за това престъпление се предвиждат до две години затвор. Досега са били разпитани 28 души, обясни зам.-районният прокурор на София Иван Стефанов.

Според събраните до момента данни на децата са били поставени правилните гривнички. Тези на майките обаче били разменени.

Делото е върнато на полицията и са дадени указания да се извършат още действия, за да се установи как точно е станала размяната. Стефанов коментира, че според дирекция "Социално подпомагане" няма данни някое от децата да е в риск.

Здравният министър Асен Меджидиев, обаче, изнесе по-късно различна информация за объркването: "Има разминаване при поставянето на децата в количките. Номерата на гривните трябва да се проверяват, освен при първия контакт на майката с бебето, и при изписването им от болницата. На няколко етапа от веригата е проявена небрежност", каза той.

По думите му той е бил информиран едва днес за казуса, който се разследва от седмица. Меджидиев обяви, че ще назначи проверки и в други АГ-болници относно протоколите за работа.

От социалното министерство казаха, че социалните служби имат готовност да проведат разговори с двете майки, а мерки за закрила като например временно настаняване на бебетата в социална услуга се предприемат след сигнал и проверка или ако правоохранителните органи разпоредят това. Засега обаче и двете деца остават при семействата, които ги отглеждат, до изясняването на случая. Втората майка също се е подложила на ДНК тест.

Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов в качеството си на принципал на болницата коментира, че цялата истина трябва да бъде разкрита и ако има виновни, те трябва да бъдат наказани.

mediapool.bg