Кламер БГ - Новини: Новите 3D радари едва ли ще се вместят в бюджета от 400 млн. лева. Очакват се най-рано в края на 2025 г.

Новите 3D радари едва ли ще се вместят в бюджета от 400 млн. лева. Очакват се най-рано в края на 2025 г.

България

|
Четв, 24 Авг 2023г. 13:06ч.
Новите 3D радари едва ли ще се вместят в бюджета от 400 млн. лева. Очакват се най-рано в края на 2025 г.

Отварянето на офертите за 3D радари, сн. БГНЕС

Бюджетът от 400 млн. лева едва ли ще е достатъчен за закупуването на новите 3D радари, които са ключови за охраната на въздушното ни пространство и усвояването на новозакупените изтребители F-16 Block 70. В четвъртък във военното министерство бяха публично отворени офертите на пет компании - "Локхийд Мартин" (САЩ), "Леонардо" (Италия), "Елта“ (Израел), "Индра" (Испания) и "Талес" (Франция), но ценовите им предложения ще се отворят на по-късен етап.

Началникът на Щаба на Военновъздушните сили полк. Димитър Георгиев обясни, че бюджетът за проекта от 400 млн. лева е заложен още преди три години.

Оттогава обаче има сериозен ръст на инфлацията и засилен интерес към военната продукция, така че е много вероятно офертите да надвишават значително този таван.

Георгиев съобщи, че ако до края на годината бъде сключен договор, то те могат да бъдат доставени в края на 2025 година.

Проектът ще трябва да мине и през парламента, тъй като военните разходи над 100 млн. лева по закон се одобряват в пленарна зала.

"Основни критерии, по които ще оценяваме и ще анализираме тези предложения, са цена за придобиване и цена за поддръжка, оперативни способности, бойна ефективност на радарите, индустриално сътрудничество и гаранционна поддръжка", посочи Георгиев.

МО иска да придобие седем нови трикоординатни радари, като в пакета трябва да влезе още обучението и поддръжка за 5 години.

Проектът е един от ключовите за военното министерство и се подготвя от години, но поради различни причини това не се случваше.

По-рано имаше очаквания 3D радарите да бъдат закупени от САЩ и "Локхийд Мартин", от които България реши да купи общо 16 изтребители F-16, но това не се случи.

Не се изключва и възможността България да сключи директен междудържавен договор, както бе реализиран проектът за изтребителите.

Проблемите с радиолокационното покритие на страната са известни отдавна и стават още по-рискове в условията на война до България.

mediapool.bg