Кламер БГ - Новини: Неизвестните за МиГ-овете остават, въпреки че Полша предостави един двигател

Неизвестните за МиГ-овете остават, въпреки че Полша предостави един двигател

България

|
Пон, 03 Апр 2023г. 08:32ч.
Неизвестните за МиГ-овете остават, въпреки че Полша предостави един двигател

МиГ 29, сн. ВВС

Въпросите около поддръжката на старите съветски изтребители МиГ-29, на които България разчита да охранява въздушното си пространство, остават въпреки че МО съобщи, че Полша е предала един ремонтиран двигател, а се очаква още един.

Двигателят се чакаше в края на януари като част от договорка с Полша за доставката на два за МиГ-29. Друг от същата договорка беше върнат със забележки, но проблемите вече са изчистени и се очаква да пристигне скоро.

Двата двигателя обаче не решават проблемите. Поддръжката на изтребителите се оказа на практика не възможна след избухването на войната в Украйна и е много вероятно да бъдат приземени.

България се надяваше на шест двигателя от Полша, но Варшава предпочете да насочи повечето МиГ-ове в подкрепа на Украйна.

В момента в МО се обсъждат различни варианти, но засега не са намерени работещи решения.

МО обяви поръчка за шест ремонтирани за 26.4 млн. лева с ДДС, но експертите в бранша са скептични, че ще се намери доставчик.

Ако не се намерят двигатели, до края на годината МиГ-овете ще бъдат приземени, а новозакупените изтребители от САЩ F-16 Block 70 се очаква да започнат да пристигат след 2025 година.

Така охраната на въздушното ни пространство вероятно ще бъде поета от съюзниците в НАТО.

МО получи и две оферти за придобиване на т.нар. "заместващи" изтребители, които МО се надява да осигури, за да може България сама да охранява небето си в периода между приземяването на МиГ-29 и доставката и усвояването на закупените от САЩ F-16.

Цената им обаче е висока, а и няма политическа подкрепа за закупуването на още една платформа.

Другите две страни в НАТО, които имат МиГ-29, Полша и Словакия ще помогнат с тях на Украйна, но България отказва да ги последва.

mediapool.bg