Кламер БГ - Новини: Николай Събев: Ако са почтени, Василев и Лорер да си подадат oставките

Николай Събев: Ако са почтени, Василев и Лорер да си подадат oставките

България

|
Пон, 03 Апр 2023г. 14:46ч.
Николай Събев: Ако са почтени, Василев и Лорер да си подадат oставките

Николай Събев, сн. БГНЕС

Бивши представители на "Продължаваме промяната" от кабинета на Кирил Петков призоваха за оставки в партията след изборите, на които коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" се класира втора след ГЕРБ.

"Ако са почтени, Асен Василев , Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП", написа във Фейсбук Николай Събев, бизнесмен и бивш министър на транспорта в правителството на Кирил Петков.

Миналата година Събев обяви, че се оттегля от активната политика и няма да се кандидатира отново за депутат, но остава свързан с ПП.

ГЕРБ - СДС е победител на парламентарните избори с преднина от само 1.5% пред "Продължаваме промяната-Демократична България".

В районите, където Лорер и Василев бяха водачи – Варна и Хасково, ГЕРБ постигна по-висок резултат от коалицията ПП-ДБ. Във Варна ГЕРБ води с 32.43% пред 24.41% за ПП-ДБ. В Хасково ГЕРБ получава 29.25% и отново води пред ПП-ДБ с 20.03%.

Публикацията на Събев предизвика много коментари - от предположения, че профилът е хакнат, до упреци, че провокира вътрешен раздор.

Авторът впоследствие ограничи кой може да коментира публикацията.

Бившият депутат от ПП Иван Христанов коментира от своя страна, че "думите на Ник трябва да бъдат чути, защото е очевидно, че в ПП има проблем, който изисква преоценка на действията на съпредседателите".

"Скъпи приятели и скъпи борци за демокрация, Преди 2 месеца се оттеглих от Продължаваме Промяната. Ясно заявих защо - тона на агресивна конфронтация блокира възможността на държавата да работи. Това не е упрек към ПП, а поведение на всички политически сили. Имаше и друга причина - отказах категорично да участвам в заговор за свалянето на ръководството на Продължаваме Промяната. Избрах да бъда чист пред съвестта си, пред хората на България и пред идеалите на демокрацията. Цената за това е висока и малцина дръзваме да я платим", коментира Христанов.

Христанов остана извън листите на коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", като се заговори, че една от причините за оттеглянето му от ПП е спор за водаческо място.

Досега водач на листите на ПП в Плевен беше именно Христанов, но бившият спортен министър и отцепник от ИТН Радостин Василев поискал да води там и желанието му било удовлетворено, а това предизвикало Христанов да си тръгне от ПП.

mediapool.bg