Кламер БГ - Новини: На всеки четири дни фирма се оплаква от финансова измама

На всеки четири дни фирма се оплаква от финансова измама

България

|
Пон, 11 Септ 2023г. 12:19ч.
На всеки четири дни фирма се оплаква от финансова измама

Снимка: Pixabay

Зачестяват измамите на фирми със смяна на банкови сметки, съобщиха от ГДБОП. Статистиката сочи, че на всеки четири дни постъпва по един сигнал, обясни началникът на дирекцията Явор Серафимов по време на международна конференция за киберпрестъпността в София.

Най-често измамниците хакват фирмените имейли и следят кореспонденцията на дружеството. Когато дойде време за плащане, те променят банковата сметка на контрагента и така парите се превеждат на грешния получател.

Според началника на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Владимир Димитров измамниците са предимно нигерийски престъпни групи. По думите му два-три пъти в годината български компании губят големи суми от порядъка на няколко милиона евро. Освен това обаче на всеки 3-4 дни постъпват сигнали за измами за по 20-50 хил. евро.

"Най-вероятно става въпрос отново за неинформираност и незнание на интернет потребителите, защото чрез фишинг имейл киберпрестъпниците узнават потребителското име и паролата за тази пощенска кутия. Вписват се в нея. Тя се ползва от легитимните потребители от фирмата, която движи бизнесът, но просто нигерийските организирани престъпни групи се вписват в тази пощенска кутия и гледат какво се случва вътре, какво се уговаря българската компания с нейните чуждестранни контрагенти и просто подменят имейлите", заяви Димитров, цитиран от БНР.

mediapool.bg