Кламер БГ - Новини: Втори опит за смяна на директора на болница "Шейново"

Втори опит за смяна на директора на болница "Шейново"

България

|
Пон, 11 Септ 2023г. 15:47ч.
Втори опит за смяна на директора на болница "Шейново"

Столичният общински съвет иска да смени директора на болница

Столичният общински съвет ще направи втори опит да смени директора на софийската АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев. Мотивът са нарушения, открити в болницата, които показвали слабости на управлението. Затова се предлага да се освободи д-р Велев и на негово място за изпълнителен директор да се назначи бившият здравен министър д-р Таня Андреева.

Първият опит за осъществяването на тази рокада беше направен в края на юли - на последната сесия на общинския съвет преди лятната ваканция. Тогава решението беше за утвърждаване на резултатите от конкурсите за ръководства на общински болници, включително и на "Шейново". С него по предложение на комисията по избор на ръководство на АГ болницата за директор трябваше да бъде назначена д-р Таня Андреева, въпреки че тя не е кандидатствала за този пост. Д-р Андреева е подала документи за член на борда на лечебното заведение.

Настоящият директор Румен Велев пък е избран за член на борда, въпреки че е кандидатствал за изпълнителен директор. Липсват мотиви за това решение. До момента от общинския съвет не са изразявали недоволство от работата на д-р Велев. Представители на общината и СОС реално го защитиха и при случая с разменените бебета.

Заради нелогичното решение д-р Андреева и д-р Велев да бъдат назначени на постове, за които не са кандидатствали, областният управител Вяра Тодева върна решението за ново разглеждане от общинския съвет.

Нов опит за смяна - заради нарушения

Междувременно обаче е внесено ново решение за освобождаването на д-р Велев и назначаването на негово място на д-р Таня Андреева до провеждането на нов конкурс, но за не повече от 6 месеца. Този път аргументи за това има.

Мотивите на вносителите - д-р Антон Койчев от ГЕРБ-СДС, колегата му Веселин Милев и Карлос Контрера от ВМРО, са че са открити редица нарушения в болницата. Като мотив се посочва случаят с разменените бебета, както и няколко нарушения, свързани с избор на екип, искане на пари от онкоболна пациентка и т.н.

Протест на работещите в болницата

Междувременно от понеделник работещите в "Шейново" започнаха протести с искане за "законна, честна и открита процедура за избор на изпълнителен директор на болницата". Протести ще има всеки ден до 14 септември, когато общинският съвет трябва да заседава по темата.

"Медицинският и административен персонал ще излиза всеки ден в посочения период от 12 ч. в двора на болницата на ротационен принцип, за да не се прекъсва дейността в лечебното заведение", пише в информацията за протеста във Фейсбук.

mediapool.bg