Кламер БГ - Новини: Кои се очаква да са кандидатите за кметове на ПП-ДБ

Кои се очаква да са кандидатите за кметове на ПП-ДБ

България

|
Пон, 11 Септ 2023г. 18:04ч.
Кои се очаква да са кандидатите за кметове на ПП-ДБ

снимка: БГНЕС, архив

На финалната права са преговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за общите им кметски кандидати. По неофициална информация на Mediapool при кандидат-кметовете за областните градове превес ще има ПП. Все още има няколко по-големи населени места, за които не е взето финално решение.

Двете формации, които се явиха като коалиция на парламентарните избори през април, решиха да направят същото на местните избори, насрочени на 29 октомври. Очаква се да регистрират в ЦИК като коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" и този начин в цялата страна ще са с един и същи номер в бюлетините.

Депутати се кандидатират за кметове

Коалиционното споразумение за местните избори осигурява по-гъвкави механизми на взаимодействие при ситуации, в които ПП и ДБ не могат да стигнат до консенсусни кандидатури за определени населени места. Там кандидатите за кметове ще се издигат от инициативни комитети, но ПП и ДБ ще имат общи листи за общински съветници. Така се очаква да стане в Бургас, където независимите кандидати ще са настоящите депутати Константин Бачийски (ПП) и Димитър Найденов (ДБ).

Бачийски и Найденов не са единствените народни представители от ПП-ДБ, които ще се впуснат в кметската надпревара. Депутатите Йордан Терзийски, Искрен Арабаджиев и Петър Куленски от ПП се очаква да са кандидати за кметове съответно във Велико Търново, Ловеч и Пазарджик. Народният представител от ДБ Любен Иванов пък ще е номинацията за Видин.

По отношение на Пловдив имаше сериозни противоречия между партиите в коалицията. Сред спряганите бяха настоящите депутати Манол Пейков (ДБ) и Росен Костурков (ПП). Преди ден обаче Пейков съобщи публично, че е постигнат консенсус и ПП-ДБ ще издигне за кмет на Пловдив бившия дългогодишен директор на Математическата гимназия в града Ивайло Старибратов.

За Варна двете формации също имаха спорове, но в крайна сметка се очаква да бъде издигнат кандидатът на ПП - бившият областен управител Благомир Коцев. От ДБ предлагаха да бъде номинирана Стела Николова, която е била общински съветник във Варна, както и кандидат за кмет, а в момента е народен представител.

За Русе от ДБ предлагаха кандидат да е депутатът Иван Белчев. Номинацията му обаче била отхвърлена и в крайна сметка се очаква да бъде издигната Рена Стефанова, която беше народен представител от ПП в 48-мото Народно събрание. Миналата година тя сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновна по обвинение за причиняване на телесна повреда при катастрофа.

Областни и зам.-областни управители са сред номинираните

Освен кандидатът за кмет на Видин, тези на Габрово, Кърджали, Перник, Разград, Силистра и Стара Загора също се очаква да са предложение на ДБ.

За Габрово ще бъде издигнат бившият зам.-областен управител Ивелин Стоянов, който е бил общински съветник в от ДБ. За Кърджали се очаква кандидат да е общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев. В Перник ПП-ДБ издига председателя на структурата на ДСБ в града Георги Недев. Настоящият зам.-кмет на Разград Мирослав Грънчаров пък се спряга за евентуална номинация на коалицията за кмет. За Силистра вероятната кандидатура е на Мария Иванова, която е е зам.-председател на регионалната колегия на Камарата на архитектите. Тя е била кандидат за депутат от ДБ през 2021 година. Кандидат-кмет на Стара Загора ще е общинският съветник Димитър Чорбаджийски, който също е бил кандидат за депутат от ДБ.

Настоящият областен управител на Сливен Маринчо Христов е номинацията за Сливен. Професионалната му кариера до момента е преминала в частния сектор в сферите на производството на храни, търговията и услугите. За Шумен се очаква да бъде издигнат Николай Колев, който е бил зам.-областен управител, назначен по време на правителството на Кирил Петков. В Търговище кандидат-кметът се очаква да бъде автомобилният инженер Стефан Асенов, който е бил в листата на "Продължаваме промяната" за Търговище на парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.

В Благоевград кандидат за кмет ще е юристът Методи Байкушев. За Враца ПП-ДБ вероятно ще издигне предприемачът Кирил Кунгалов, който е участвал и в избори за парламент. Кандидат за кмет на Добрич ще бъде фармацевтът Йорданка Костадинова , която беше депутат от ПП в 47-мото и 48-мото Народно събрание. И двата пъти влиза като водач на листата на партията за Добрич. В Кюстендил коалицията ще издигне настоящия зам.-областен управител Кристиян Иванчов. Кандидат-кметът на Монтана пък ще бъде Теменужка Цветкова, която е председател на местната структура на ПП.

Окончателно решение все още няма за Плевен, Смолян, Хасково и Ямбол. За Плевен коалицията обсъждаше дали да подкрепи настоящия кмет Георг Спартански, но не е ясно дали в крайна сметка това ще стане. За номинацията в Хасково има спорове, като не е изключено формацията да застане зад независим кандидат за кмет. В Ямбол и Смолян вероятно ще бъдат издигнати кандидати, предложени от ПП. За Ямбол се спряга името на хирурга д-р Георги Стефанов.

mediapool.bg