Кламер БГ - Новини: Любомир Спасов отново кандидат за шеф на болница "Лозенец" в конкуренция с още трима

Любомир Спасов отново кандидат за шеф на болница "Лозенец" в конкуренция с още трима

България

|
Пет, 07 Окт 2022г. 12:39ч.
Любомир Спасов отново кандидат за шеф на болница "Лозенец" в конкуренция с още трима

Проф. Любомир Спасов

Проф. Любомир Спасов, който беше уволнен като директор на бившата правителствена болница "Лозенец" през юни миналата година след разкрития за незаконни трансплантации и пререждане на висш държавен чиновник в листата на чакащи за орган, отново кандидатства за директорското място. В обявения на 9 септември от служебния екип на Министерството на здравеопазването конкурс освен Спасов кандидатстват и двамата наследили го на поста – доц. Радосвет Горнев и д-р Христо Стоянов, както и д-р Олга Масларова, която е била в борда на директорите на болницата при управлението на Любомир Спасов.

След 23 години начело на правителствената болница Спасов беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров в началото на юни 2021 година след разкрития, че "Лозенец" е замесена в схема за трафик на органи и е извършвала незаконни трансплантации на чужденци, а също така е допуснала предреждане в листата на чакащи за трансплантации у нас по нареждане "отгоре" и е отчитала фиктивни хоспитализации пред НЗОК.

Въпреки големият шум около разкритията тогава, резултати от разследването на схемата за незаконните трансплантации няма и обвинения не последваха, а НЗОК още се съди с болницата за фиктивните хоспитализации.

Спасов отказа да напусне доброволно властта в болницата и забави влизането на новото ръководство с процедурни хватки.

Наследилият го на поста временен шеф доц. Радосвет Горнев пък се сблъска с лош климат при управлението на болницата и бе атакуван с компромати от други членове на борда, като след идването на редовния кабинет на Кирил Петков здравният министър Асена Сербезова отново предприе смяна в ръководството на болница "Лозенец".

Начело на лечебното заведение – също временно до провеждането на конкурс - застана д-р Христо Стоянов. Сега Горнев и Стоянов, които са лекари в болницата, кандидатстват за директорския пост в конкуренция със Спасов.

Присъствието на д-р Олга Масларова е интересно предвид факта, че е била в управата на лечебното заведение заедно с Любомир Спасов и предвид обстоятелството, че тя кандидаства за две длъжности в настоящия конкурс: и за директор, и за представител на държавата в борда.

Освен нея за представители на държавата в борда кандидатстват магистър-фармацевт Орлин Недев, който и в момента е в управата на лечебното заведение.

mediapool.bg