Кламер БГ - Новини: ПП няма да участва в преговори за кабинет с мандат на ГЕРБ

ПП няма да участва в преговори за кабинет с мандат на ГЕРБ

България

|
Пет, 07 Окт 2022г. 14:05ч.
ПП няма да участва в преговори за кабинет с мандат на ГЕРБ

ПП няма да участва в преговори за кабинет с мандат на ГЕРБ

"Продължаваме промяната" (ПП) няма да участва в преговори за съставяне на правителство с мандат на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ. От формацията за пореден път заявиха, че в 48-ото Народно събрание ще бъдат конструктивна опозиция, ако се стигне до кабинет на партията на Бойко Борисов.

"Няма да влезем в коалиция на кражбата", каза съпредседателят на ПП Асен Василев. Той допълни, че ГЕРБ, има възможността и правото да сформира кабинет, а от "Продължаваме промяната" няма да пречат.

Въпреки че на 2 октомври ПП станаха втора политическа сила и загубиха част от подкрепата си, Василев и Петков няма да подават оставки като председатели.

Какво биха подкрепяли от ПП

Кирил Петков изброи политиките и законодателството, зад които застават в следващия парламент. Сред тях са Закон за антикорупционната комисия с разследващи функции, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия.

От ПП биха подкрепили още увеличаване на минималната работна заплата до 50 процента от средната заплата, увеличаване на пенсиите с 20 процента, нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода и парно на база консумация, вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца, както и таван за цената на тока и на газа за българския бизнес.

Според изчисленията на Василев тази програма ще струва на бюджета около 3 милиарда лева, ако бъде реализирана за една година.

"Ясно ще бдим за тяхното изпълнение и ще сме готови да работим с всички политически сили за тяхното изпълнение", каза Петков.

"Евроатлантическо правителство е правителство без корупция"

От ПП посочиха, че по време на кампанията са обещали да не влизат в коалиция с Бойко Борисов и смятат да спазят тази своя заявка. По думите на Петков това решение няма да разцепи партията и парламентарната група на ПП единодушно ще гласува против евентуален кабинет на ГЕРБ.

"Нашата дефиниция за евроатлантическо правителство е правителство без корупция", а това изключва партията на Борисов, обясни Петков.

Според двамата съпредседатели на ПП сега върху ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се пада отговорността за ново управление, след като свалиха правителството в миналия парламент.

"Миналата година ни очакваше също толкова тежка зима с Covid пандемия, увеличение на цените и ние като новосформирана партия проведохме тежки, трудни и публични консултации с БСП, ДБ и ИТН и сформирахме правителство, в което участваха партии, които от 20 години не са си говорили. Това е тежката роля на първата политическа сила. Силно се надяваме, че ГЕРБ ще успеят да се справят с тази задача, след като ние миналата година успяхме, макар и неопитно", посочи другият лидер на ПП Кирил Петков.

"Ставаме много демократична и институционална партия"

Ако се стигне до връчване на втори и трети мандат за съставяне на правителство, партията на Петков и Василев щяла да проведе вътрешнопартийни обсъждания, след които ще се вземе решение какво да прави, обясни Василев.

Кирил Петков добави, че ПП става "много демократична и институционална партия" и всички решения ще се взимат от Националния съвет. "Никой при нас няма да решава самостоятелно", обеща той.

По повод решението на бившия транспортен министър Николай Събев да се откаже от депутатското си място, Петков каза: "Събев не е напуснал партията, той ще работи за промяната, просто не в българския парламент".

ПП против евентуално оставане на служебния кабинет

По време на пресконференцията се разбра още, че от ПП не биха подкрепили евентуално оставане на служебното правителство като редовно. "Има доста министри, чието поведение е странно. Ще задаваме доста въпроси", каза Василев. Той даде пример с министъра на енергетиката, но не влезе в подробности.

Василев и Петков разкритикуваха намерението на служебното правителство да закупи нови бойни самолети. Кирил Петков смята, че това не е работа на временния кабинет и трябва да се изчака решение на Народното събрание по въпроса.

mediapool.bg