Кламер БГ - Новини: 2.5 млрд. евро от ЕС са под риск, предупреди Лорер

2.5 млрд. евро от ЕС са под риск, предупреди Лорер

България

|
Вт, 12 Юли 2022г. 20:09ч.
2.5 млрд. евро от ЕС са под риск, предупреди Лорер

2.5 млрд. евро от ЕС са под риск, предупреди Лорер

Министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер предупреди, че 2.5 милиарда евро от бюджета на Европейския съюз за България са под риск, ако страната ни не приеме до края на годината нужните законови промени. Това стана след срещата на Лорер в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и българския еврокомисар Мария Габриел, предаде БТА.

В същото време Министерството на финансите уверява, че няма забавяне в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и получаването на средствата по него.

Лорер: Има забавяне с изпълнението на графика

Тази година плащането е 2.5 милиарда евро, то е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година, каза Даниел Лорер. По думите му до март или юни 2022 г. трябва да мине основният пакет от законодателни промени.

Лорер смята, че има действителна опасност от загуба на тези средства, ако България не успее да убеди ЕК за причините за забавянето от графика за изпълнението на мерките.

На срещата с Вестагер е било обсъдено задължението на България да направи реформи, за да може да се възползва от европейските средства. Реформите в КПКОНПИ, за обществените поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а задължителни и по график, месец по месец, поясни Лорер.

По неговите думи ЕК е доволна, че България предприема стъпки за изпълнение на изискванията.

В България много добре познаваме всички слабости на правосъдната система и не вярвам да има изненади в това, което ЕК ще намери, посочи той в отговор на въпрос за очакванията за годишния доклад на ЕК за върховенството на закона в ЕС, който трябва да излезе в сряда.

Лорер заяви, че Вестагер се вълнува изключително много от напредъка на България по отношение на правовата държава и реформите у нас, свързани с това в страната ни да има ред, начело със съдебна система и обществените поръчки.

Вестагер изрази увереност, че или България ще успее да състави правителство в рамките на този парламент, или ще успее да го направи максимално бързо след едни избори, каза министърът на иновациите в оставка.

За мен е въпрос на изключителна политическа безотговорност на опозицията - ГЕРБ, ДПС, ИТН, които свалиха правителството, защото не бяха доволни от бюджетното разпределение - на практика това се оказва причината, защото икономическите аргументи не бяха реални, коментира Лорер.

След това изключително безотговорно поведение въпросът е има ли начин да бъде възстановено доверието в парламента, така че да се състави отново правителство и да не губим парламентарно време, отбеляза Лорер.

По неговите думи иначе въпросът е има ли начин, както президентът Румен Радев предложи, да се удължи за малко работното време на парламента, така че първите най-критични и сравнително готови реформи да бъдат приети. Това вероятно е възможно и ще реши краткосрочно проблема, но планът за възстановяване и устойчивост изисква приемането на много закони по график, допълни Лорер.

МФ: Няма забавяне на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

Междувременно Министерството на финансите "категорично заяви", че към момента изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост върви в срок и към днешна дата няма забавяне, включително и на предварителните разчети за получаване на средства.

В последните 46 работни дни от одобрението на плана за възстановяване от Съвета на ЕС досега е изготвена и приета необходимата вътрешната нормативна база, създадена е система за управление и контрол, направен е анализ на натовареността на ключови органи и е надградена информационната система ИСУН 2000, която е необходима за управлението му, отчитат от финансовото министерство.

Към момента е обявена и първата процедура по Програмата за технологична модернизация за 260 млн. лв. в подкрепа към малките и средните предприятия.

Исканията за плащания по Плана за възстановяване и устойчивост се подават на база на постигнати резултати. Първото плащане е свързано с изпълнение на 22 мерки, със срок 30 юни 2022 г. Към момента те се финализират, като са приети всички необходими законодателни промени във връзка с това искане, уточняват от ведомството на Асен Василев.

За да може да бъде подадено първото искане за плащане, е необходимо да бъдат подписани още две споразумения с Европейската комисия.

Едното е да бъде одобрено Финасовото споразумение, което представлява общата рамка за превод на средствата и условията за предотвратяване на нередности, като то е идентично за всички държави членки. Споразумението за България беше подписано на 4 юли 2022 г. и съгласно българската Конституция то подлежи на ратификация от Народното събрание. Очаква се това да стане тази седмица.

Другото е да бъдат финализирани Оперативните договорености, които са технически документ, уточняващ начина на верифициране на постигнатите резултати. Средният срок за такива договорености е около 5 - 6 месеца, като при някои държави членки това отнема до 8 - 9 месеца. Очаква се още тази седмица България да финализира преговорите по този документ с ЕК и официалното им одобрение да стане в рамките на месец юли, твърди финансовото министерство. Ако това се случи това би представлявало един от най-кратките срокове за договаряне на този документ сред всички държави членки.

България си е поставила за цел да събере всички необходими документи за подготовката на искането за първото плащане в рамките на месец юли.

След като то бъде изпратено, по регламент Европейската комисия има 2 месеца да направи оценка на подадените документи, преди да го извърши. Едва след изтичането на този срок се очаква средствата от Плана за възстановяване в размер на 1 368 912 911 евро да пристигнат през есента на 2022 г., посочват от Министерството на финансите.

Според ведомството на Асен Василев всичко това показва, че България в момента се движи в срок с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Въпреки общата политическа обстановка, очакваме в рамките на месец юли да бъдат спазени всички изисквания за подаването на искането за първо плащане към ЕК, си казва в съобщението.

В интервю за 3е-news.net от края на май финансовият министър в оставка Асен Василев заяви, че до края на юни ще бъде изпратено първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Подготовката на второто искане за плащане на стойност 724 039 480 евро засега също няма забавяне в сроковете, твърдят от финансовото министерство.

Второто плащане е свързано с приемането на 22 законодателни мерки със срок края на 2022 г. Във връзка с тяхното изпълнение вече е приет 1 закон, 4 законопроекта са в Народното събрание, 4 законопроекта - свързани с изпълнението на 5 мерки - са в напреднал процес на обществено обсъждане, 6 законопроекта - свързани с изпълнението на 12 мерки - са в процес на подготовка от съответните ресорни министерства, се казва още в съобщението на финансовото министерство.

Междувременно парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри 2 законопроекта, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Единият е ратификацията на меморандум с Европейската банка за възстановяване и развитие, а другият - меморандум по Механизма за устойчивост. И двата документа са необходима стъпка, за да се получат средства по плана.

mediapool.bg