Кламер БГ - Новини: Илхан Кючук: В Европа България вече не се приема като балансираща сила

Илхан Кючук: В Европа България вече не се приема като балансираща сила

България

|
Пет, 23 Апр 2021г. 13:46ч.
Илхан Кючук: В Европа България вече не се приема като балансираща сила

"От липсата на разбирателство между България и Северна Македония страда и целия ЕС, страдат и страните от Западните Балкани. Защото има различни идеи и те се прокрадват по един или различен начин – за разделянето на страните от Западните Балкани, за премахването на определени граници, и тук е много важна ролята на България", коментира пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС Илхан Кючюк, който е докладчик за преговорите със Северна Македония в Европейския парламент.

"Този въпрос е и труден като разговор и като политическа оценка, и като вземане на конкретни действия, свързани с членството на страната в Европейския съюз. В съвременен план той също изглежда труден, защото политиците трябва да вземат смели решения на база на трудни въпроси, исторически наслоения и да начертаят перспективата на региона", посочи Илхан Кючюк пред БНР.

Според Кючюк постигнатото през 2018 година в отношенията между двете страни е било с лека ръка пропиляно заради "помпане на национално-политическо състезание, и сега нито в региона, нито в Европа ни възприемат като балансираща сила при решаване на различни проблеми".

"Прокрадват се и други идеи - дали да бъде дадена зелена светлина за Република Албания, а не за Северна Македония. От това дали ще пострада българската външна политика и нашият имидж – според мен категорично "да". Ние ще имаме тежка отговорност за това как една страна, с която са били започнали преговори не е успяла, защото имаме неразбирателства по редица ключови въпроси", добави той.

Ние трябва да покажем как въпросът може да бъде отблокиран и да дадем ясна перспектива и сигнал към нашите партньори, че въпросът за интеграцията, за бъдещето на ЕС и неговото регионално измерение са ключови за нас. По този начин ще дадем сигнал, че сме последователна страна, която защита освен своите, и приоритетите на ЕС, каза Кючюк.

Според него в отношенията ни със Северна Македония има и добри примери. Тези взаимовръзки могат и трябва да бъдат изградени на една модерна и по-принцпина основа, която да създаде перспектива за регионално сътрудничество.

ДПС е единствена от по-големите партии в България, която защитава необходимостта от по-умерена политика към Скопие. Основите политически партии, в това число и "Има такъв народ", настояват за твърд курс към Северна Македония, който преминава през продължаваща блокада на преговорите й за присъединяване към ЕС.

Скопие от своя страна отказва да направи каквито и да било отстъпки и от месеци води дипломатическа кампания, че е жертва на вътрешнополитически интереси в България.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев в петък каза, че страната ни има широка позиция, гласувана с огромно мнозинство в парламента и тя отговоря на основните европейските ценности.

"Това, което Европейският парламент последните 10 години, включително и сега го повтори в последния доклад, че, ако кажеш, че имаш българско самосъзнание, знаеш своя български произход, да бъде подложен на дискриминация. И ние да кажем - е, нищо, ще си затворим очите. Няма кое българско правителство, не мога да си представя, че която и да било партия, било протест, непротест, това няма никакво значение“, посочи той.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов също заяви, че не очаква промяна в тази насока.

"Аз лично не очаквам промяна на позиция. Ние всички заедно, 17-те евродепутати, гласувахме анблок по отношение на доклада за Северна Македония, включително с всички изменения и допълнения, някои с откровен антибългарски характер, които бяха внесени“.

Илхан Кючюк подкрепи единната позиция, но допълни, че трябва да се помисли за намаляване до минимум на езика на омразата и даване на път на конструктивните идеи.

"По всяка вероятност видно от днешното изявление ние отиваме към политическа криза, която няма да промени българската позиция, но която и няма да даде възможности на българското правителство да направи каквото и да е по темата Република Северна Македония“, каза той.

mediapool.bg