Кламер БГ - Новини: ИТН виждат като евентуални партньори всички без ГЕРБ и ДПС

ИТН виждат като евентуални партньори всички без ГЕРБ и ДПС

България

|
Вт, 27 Септ 2022г. 19:26ч.
ИТН виждат като евентуални партньори всички без ГЕРБ и ДПС

ИТН виждат като евентуални партньори всички без ГЕРБ и ДПС

"С ГЕРБ и ДПС по принцип не можем да правим каквото и да било. Другите са евентуални (следизборни - бел. ред.) партньори, така да се изразя. Евентуални са, защото има неща, които трябва да се спазват", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов във вторник пред бТВ.

Именно ИТН беше формацията, която през юни напусна управляващата коалиция с ПП, ДБ и БСП, а след това свали правителството на Кирил Петков като гласува "за" вота на недоверие, заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Оттогава от партията на шоумена Слави Трифонов редовно критикуват бившите мандатоносители от "Продължаваме промяната", но въпреки това от сегашното изказване на Йорданов излиза, че биха се коалирали отново с формацията.

Тошко Йорданов обаче посочи и при какво условие ИТН би преговаряла с ПП: "Кирил и Асен не трябва да са в Министерския съвет. Нека да си останат в партията, никой не се бърка във вътрешните работи на друга партия, но те са вредни в изпълнителната власт".

От ПП обаче вече неедократно заявиха, че не виждат партията на Трифонов като бъдещ партньор.

"Те (съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков – бле. ред.) ходят и разправят как няма да говорят с "Има такъв народ". Ние какво? Да ходим да им се натискаме ли да говорят с нас? В крайна сметка ще минат изборите, ще се окажат с по-малко хора, отколкото бяха и ще трябва да отговорят на въпроса - защо изтърваха властта, и защо воюваха с нас, а не с ГЕРБ и ДПС", каза Йорданов.

По думите му разделителните линии са преодолими, ако има правила, които се спазват и се следва коалиционно споразумение.

Според него всички лидери на партии в изпълнителната власт са вредни, особено в коалиция, защото "те си дърпат към партията или егото им надделява над държавния интерес".

mediapool.bg