Кламер БГ - Новини: МВР: Цената на купения вот достигна 100 лева

МВР: Цената на купения вот достигна 100 лева

България

|
Ср, 28 Септ 2022г. 10:06ч.
МВР: Цената на купения вот достигна 100 лева

МВР: Цената на купения вот достигна 100 лева

Цената на един купен глас вече е около 100 лв, съобщи заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев пред Нова тв. При предишните избори се споменаваха различни суми, но най-често се споменаваше цена от 50 лв на глас. Високата инфлация, очевидно, е засегнала и този пазар.

Висшият полицай разказа и една от най-често използваните схеми за масово пазаруване на вот - фирми, които са близки до общините и на които се възлагат определени строителни дейности, генерират печалба и част от нея се отделя за купуване на гласове. Най-много общини в страната се контролират от ГЕРБ и ДПС.

Полицията провежда акции срещу изборната търговия от 19 август насам, твърди Станев.

До момента има 449 регистрирани престъпления, образувани са 194 наказателни дела. В четвъртък стартира национална операция, която е пряко свързана с парламентарните избори.

Преди седмица водачите на листи на БСП в Северозападна България изпратиха отворено писмо до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка с купуването на гласове.

Те твърдят, че има данни “за брутално, неприкрито и без притеснение изготвяне на списъци с избиратели, раздаване на пари и "разпределение на територии".

В писмото се сигнализира, въпреки сезирането на областните структури на МВР, има данни "за недопустимо бездействие до момента при видими и публични противозаконни действие за купуване на гласоподаватели за определени партии - на територията на цитираните области - това са ГЕРБ и ДПС".

mediapool.bg