Кламер БГ - Новини: ДБ припомни на прокуратурата за дръндарския дворец на Доган

ДБ припомни на прокуратурата за дръндарския дворец на Доган

България

|
Пон, 01 Ноем 2021г. 15:54ч.
ДБ припомни на прокуратурата за дръндарския дворец на Доган

ДБ припомни на прокуратурата за дръндарския дворец на Доган

"Демократична България" ще поиска от прокуратурата да обяви какво се е случило с извършените досега проверки на т.нар. "Дворец на децата" в родното село на Ахмед Доган – Дръндар. Коалицията публикува в неделя видео за импозантния дворец, който в момента изглежда съвършено запуснат и нелеп насред селото.

Кичозната сграда бе издигната преди близо 15 години, когато беше рекламирана като нещо като дръндарска асамблея на мира - място, където децата ще се събират, за да общуват и творят.

През 2009 година тогавашният лидер на ДСБ и бивш премиер Иван Костов предаде папка с данни на туко що встъпилия в длъжност като премиер Бойко Борисов за по-големите имоти, свързвани с Доган. Петте имота бяха т.нар. сарай в Бояна, луксозният хотел "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплексът "Орфей" в Девин, паркът "Росенец" до Бургас и Дворецът на децата в родното село на ДПС-лидера във варненското село Дръндар.

Още в средата на 2008 г. ДСБ внесе сигнал до прокуратурата и парламентарната комисия по корупция с искане да бъдат проверени имотите. Комисията поиска от НАП да провери финансовото състояние на притежаващите ги фирми, но резултатите от нея не бяха обявени публично.

Четири години по-късно, в края на мандата на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, прокуратурата обяви, че не е образувано досъдебно производство по този случай.

МВР и ДАНС многократно са били призовавани да разкрият откъде са дошли парите за имота и сградата в родното село на Доган. Случаят потъна в пълна забрава по време на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Още през 2009 г. Иван Костов съобщи, че парламентарната комисията за противодействие на корупцията е събрала материали, от които е видно, че лидерът на ДПС е подписал през 2002 г. собственоръчно договор за покупко-продажба на имота в Дръндар за 18 360 лева, който е декларирал едва през 2008 г..

В имота е построена голяма сграда, която е завършена и дарена от Ахмед Доган през 2008 г. на фондация "Хермес", на която самият той е управител. Доган не е подавал годишни данъчни декларации и не е посочвал такива данни в декларациите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, обясняваше Костов след срещата си с Бойко Борисов през 2009 година.

Тогава парламентарната комисия така и не откри явен източник на финансирането на двореца.

mediapool.bg