Кламер БГ - Новини: Да се уведомява при откриване: Как прокуратурата получи достъп до оперативните разработки на МВР

Да се уведомява при откриване: Как прокуратурата получи достъп до оперативните разработки на МВР

България

|
Пон, 01 Ноем 2021г. 18:17ч.
Да се уведомява при откриване: Как прокуратурата получи достъп до оперативните разработки на МВР

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е получила свободен достъп до най-важните оперативни разработки на МВР благодарение на съвместна инструкция, подписана преди 8 години. Така прокурорите са знаели за всяка разработка, водена от полицаи още при нейното откриване, съобщава "Свободна Европа".

Въпросната инструкция е подписана през 2013 г. Тогава главен прокурор е Сотир Цацаров, а вътрешен министър – Цветлин Йовчев. Според документа на прокуратурата се докладват задължително три вида разработки – по престъпления, подсъдни на спецсъда, за престъпления, които се наказват с над 10 години затвор и по тези, по които се използват специални разузнавателни средства.

На практика това означава огромен брой разработки за множество различни престъпления, които стигат до прокуратурата преди изобщо да е образувано досъдебно разследване. По този начин държавното обвинение получава предварително данни, но и възможност да научи какво точно прави МВР. Колкото повече хора знаят за определена разработка, толкова повече се увеличава рискът от теч на информация. Има и друга опасност – разработката може да бъде спряна или мистериозно да изчезне. Сред най-смущаващите детайли около това докладване на разработки е, че според редица специалисти даването на такава информация не е предвидено в никой закон.

Изчезването или "скриването" на разработки не е изключение, твърди пред "Свободна Европа" вътрешният министър Бойко Рашков. Той подозира, че целта е била прокуратурата да научи всичко за действията на МВР.

Миналата седмица той намекна, че негов предшественик на поста, чието име не спомена, е имал връзки с известен нароктрафикант. Тази информация е била налична в МВР, но класифицирана.

"Един такъв министър, който е бил разработван от самото МВР, може ли да направи нещо различно от мнението на министър-председателя? Може ли да се съгласи да започне оперативна разработка срещу министър-председателя? Това е изключено в тези отношения на взаимна зависимост", казва Рашков.

Той твърди, че при множество разработки си личи как работата е била умишлено стопирана – например когато започнат да засягат служители на висши нива в МВР.

Че има такава инструкция между МВР и прокуратурата потвърждава и Йовчев, чийто подпис стои под нея. Той обаче твърди, че целта била съвсем друга – прокурорът отрано да може да прецени дали има данни за престъпление.

"Нали трябва прокурорът предварително да е видял дали има достатъчно доказателства да се върви към реализация. Иначе тя няма да стане никаква реализация. Нали след 24-те часа (от първоначалното задържане) прокурорът може да иска (удължаване на ареста на) 72 часа и след това той трябва да внесе мерките за неотклонение. Каква реализация може изобщо да се направи без прокурор. Това просто не става, това са свързани съдове – оперативната работа в МВР и в ДАНС заедно с прокуратурата, нищо не може да се случи без прокурор", заявил той.

mediapool.bg