Кламер БГ - Новини: Военната прокуратура не намери виновен за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев

Военната прокуратура не намери виновен за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев

България

|
Пет, 15 Септ 2023г. 15:27ч.
Военната прокуратура не намери виновен за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев

Покойният пилот Валенти Терзиев

Военно-окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили (ВВС), а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29, съобщи военният министър Тодор Тагарев в отчета за работата си през първите три месеца в Министерството на отбраната.

Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Терзиев, се разби в морето край Шабла в нощта срещу 9 юни 2021 година по време на учение.

Повече от година по-късно прокуратурата обвини зам.-командира по летателната подготовка на авиобазата "Граф Игнатиево" полковник Методи Орлов за причиняване на смърт по непредпазливост и щети за девет млн. лева заради трагедията.

Според Военно-окръжна прокуратура - София обвиняемият е допуснал "немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност" и не е забранил на пилота да порази парашутна мишена, въпреки че е падала под минималната височина от 4000 метра.

Още по темата

Трябвало ли е майор Терзиев сам да прекрати фаталния полет и други въпроси

Сега става ясно, че производството е прекратено.

МО също обяви резултатите на проведено от ведомството разследване.

Причината за катастрофата е загуба на пространствена ориентация. За трагедията е изиграла роля и "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите".

Съпътстващи причини са и "особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

Случаят потвърди системните проблеми в бойната авиация.

Пилотите имат опасно малко часове във въздуха, а поддръжката на МиГ-овете става все по-трудна.

mediapool.bg