Кламер БГ - Новини: Без договорки, в името на реформи. Как вижда Христо Иванов кабинет с третия мандат

Без договорки, в името на реформи. Как вижда Христо Иванов кабинет с третия мандат

България

|
Пон, 09 Ян 2023г. 11:03ч.
Без договорки, в името на реформи. Как вижда Христо Иванов кабинет с третия мандат

Христо Иванов, сн. БГНЕС

Ако мандатът бъде връчен на "Демократична България" (ДБ), ще последваме примера на "Продължаваме Промяната", които изработиха програмен документ, организираха срещи и го внесоха в зала, за да търсят подкрепа от всички, коментира съпредседателят на партията Христо Иванов в понеделник.

По-същото време президентът Румен Радев показа, че проучва каква е възможността за правителство с подкрепата и на ГЕРБ, и на “Продължаваме промяната“.

Търсене на подкрепа на база на програмни приоритети без коалиции и договорки, по примера на първите два мандатоносителя, е формулата, на която трябва да стъпи този, който получи третия мандат, отбеляза Иванов.

Той посочи, че не може да се правят коалиции, да се избират министри от различни формации и да влизат лидери в кабинета.

“Ние отдавна сме заявили, че бихме пристъпили към подкрепа или реализация на кабинет само при много ясен ангажимент за конституционна реформа на прокуратурата, борба с корупцията и ограничаване на руското влияние“, допълни Иванов.

Според него въпросът е готова ли е българската политическа класа да премине към съществуване без договорки, без коалиции и да върви към ограничаване на руското влияние и корупцията.

В неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да състави правителство, а в понеделник и Радев насочи вниманието към партията му.

mediapool.bg