Кламер БГ - Новини: Богдан Кирилов: Недостигът на антибиотици ще бъде компенсиран постепенно до месец

Богдан Кирилов: Недостигът на антибиотици ще бъде компенсиран постепенно до месец

България

|
Пон, 09 Ян 2023г. 11:59ч.
Богдан Кирилов: Недостигът на антибиотици ще бъде компенсиран постепенно до месец

Богдан Кирилов: Недостигът на антибиотици ще бъде компенсиран постепенно до месец

Недостигът на антибиотици ще бъде компенсиран постепенно в рамките на месец. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов в понеделник пред БНТ. Той посочи, че в момента има основно затруднения в доставките на някои антибиотици и на инхалаторни продукти, които се използват при респираторни заболявания.

"Тази седмица стартират доставки на част от лекарствените форми, под форма на суспензия, които се използват при деца, от групата на цефалоспорините. В следващата седмица започват доставки от пеницилините. Така, че уверението от страна на производителите е, че в рамките на месеца и началото на следващия ще има достатъчно количества, които да компенсират това, което към момента се получава като недостиг", съобщи Кирилов.

Той обясни, обаче, че държавата няма роля в заявяването на количествата медикаменти на пазара: "Говорим за търговски взаимоотношения с предимно частен характер. Принципно какъв е механизмът по заявяване, прогнозиране и доставка на количества, това се извършва от отделните участници. Тук държавата няма роля в заявяване на количествата".

Кирилов каза, че в момента в списъка със забранени за износ лекарства фигурират 63 продукта, но прави впечатление, че това не са лекарствата, за които в МЗ и ИАЛ постъпват сигнали за липси на пазара.

Властите обаче правят проверки за това дали се задържат лекарства в складовете, които след това се продават в чужбина. Кирилов припомни, че когато едно лекарство не е в забранителния списък, е разрешено то да бъде изнасяно.

Директорът на ИАЛ посочи, че се подготвя промяна във формулата, по която се изчислява недостига на лекарства, тъй като в сегашния й вид не е достатъчно ефективна.

"Има проверки, които се правят за наличностите у търговците на едро, има и указания за приоритетно разпределяне на количествата, които са налични в търговците на едро към аптеките, за да няма неравномерно разпределение в страната и по-малките населени места да останат без лекарства, да има наличности само в големите градове", обясни той.

mediapool.bg