Кламер БГ - Новини: Без военен парад заради пандемията

Без военен парад заради пандемията

България

|
Пет, 23 Апр 2021г. 13:28ч.
Без военен парад заради пандемията

За втора поредна година няма да се проведе традиционния военен парад в центъра на София по повод празник на българската армия 6-и май. Това се налага заради епидемиологичните мерки.

Въпреки това Денят на храбростта ще бъде почетен с въздушен парад, водосвет на бойните знамена и демонстрации в някои поделения в страната.

По традиция в навечерието на празника, на 5 май, в столицата ще има празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър. Концертът ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в Борисовата градина.

В празничния ден в района на 61-ва механизирана бригада в Казанлък военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски.

Ще бъдат представени зенитно-ракетният комплекс "Оса", бойни машини на пехотата, танкове Т-72, 122-мм самоходна гаубица "Гвоздика", минохвъргачка "Тунджа", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън".

На Морска гара – Варна, военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в учебния център "Црънча" силите за специални операции ще демонстрират способности при специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.

Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа "рапел".

Освен това се предвиждат и полети на бойната авиация в района на авиобазата "Граф Игнатиево".

Армията посреща празника си с хроничен недостиг на кадри и техника. В момента около 5000 места за военни са свободни, а последните паради се превръщаха в дефилета на ретро техника.

Въпреки това те привличаха много хора и бяха една от малкото възможности гражданите да се запознаят със състоянието на армията.

Дори и по време на войните между 1912-1918 година празникът е бил отбелязван.

Заради идеологически причини след 1946-а датата на честването на военния празник е сменена.

Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия. С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните.

От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения "Площад на победите" в днешния квартал "Лагера".

След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".

Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември - датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.

След промените от 1989 година за Ден на Българската армията е обявен 23 август - началото на Шипченската епопея. Като воински празник обаче 23 август е честван само през 1991 г. и 1992 г.

От януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

mediapool.bg