Кламер БГ - Новини: България е сред първите държави в ЕС, които вече издават европейски здравен сертификат

България е сред първите държави в ЕС, които вече издават европейски здравен сертификат

България

|
Вт, 01 Юни 2021г. 14:50ч.
България е сред първите държави в ЕС, които вече издават европейски здравен сертификат

България е сред първите държави в ЕС, които вече издават европейски здравен сертификат

България стана сред първите държави в ЕС, които от днес, 1 юни, издават европейски здравен сертификат за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за Covid-19.

Държавите, които към настоящия момент са включени в интеграцията за зелен сертификат на ниво Европа са: Белгия, България, Чешка Република, Германия, Дания, Гърция, Хърватия, Исландия, Италия, Литва, Полша и Португалия.

"Днес България получи официалното потвърждение от ЕК, че страната ни е успешно свързана с Централната система на DGC (Дигитален зелен сертификат). България официално вече е една от 13-те държави-членки, които стартират със зелените сертификати от 01.06.2021.", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Останалите държави ще се присъединят към системата в следващите дни и седмици, съобщи ЕК.

Вече 22 държави са преминали успешно изпитанията за свързаност на националните бази данни.

Комисията вчера предложи удостоверения да се издават и за преболедувалите, които са получили дори само една доза от ваксина, при която са необходими две дози. Предложението подлежи на одобрение от Съвета на ЕС.

У нас хората, които вече имат сертификати за извършена ваксинация, ще могат да ги преиздадат през Националната здравноинформационна система НЗИС, без да им е нужен електронен подпис. Тази опция ще е достъпна след 4 юни.

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер на една от двете ваксини, които са описани във стария документ. Референтният номер се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат.

Улеснението обаче не важи за хората без сертификат. Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу Covid-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията.Сертификатът може разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло.

mediapool.bg