Кламер БГ - Новини: В Пловдив се сменят шефовете и на селските РПУ-та

В Пловдив се сменят шефовете и на селските РПУ-та

България

|
Вт, 01 Юни 2021г. 15:44ч.
В Пловдив се сменят шефовете и на селските РПУ-та

Снимка: БГНЕС

Двама началници на районни полицейски управления в Пловдив са сменени, заяви пред "Фокус" новият ръководител на областната дирекция Петър Тодоров. С поста се разделя Коста Кючуков, който досега бе начело на управлението в с. Труд. Причината е, че е бил назначен временно на длъжността без да има необходимия стаж за това. Кючуков е понижен и преместен на длъжност инспектор.

Другият освободен от поста е началникът на управлението в гр. Раковски Пламен Иванов. При него ситуацията е същата – временно изпълняващ длъжността без достатъчно стаж. Сменен също е и шефът на "Охранителна полиция" в града Виктор Празов.

Големите рокади в пловдивската полиция започнаха след акция на дирекция "Вътрешна сигурност" в Трето районно. Бе задържан началникът на управлението Самуил Хаджиев, както и полицаят Атанас Качаков. След акцията вътрешният министър Бойко Рашков ги нарече "престъпници с пагони" и се закани, че ще има смени в ръководството. Началникът на областната дирекция Йордан Рогачев обаче се оказа в болнични и не бе уволнен. На негово място застана Тодоров.

Хаджиев и Качаков са обвинени в редица престъпления в съучастие с представители на местния криминален контингент. Разследващите твърдят, че двамата са подготвяли кражба на 500 кг. марихуана, отглеждана легално в асеновградското село Болярци. Целта била след това да се продаде чрез пловдивски дилъри. Срещу Качаков пък има жалба за отвличането и побоя над Фарук Манаф. Той твърди, че е бил пребиван в продължение на часове от полицая, за да му каже къде е скрита пратка открадната марихуана.

Акцията в Пловдив доведе и до сътресения в София. След като бе отстранен от поста си, началникът на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков обяви, че министърът му е оказвал натиск и е искал от него да арестува областния началник Рогачев без да има доказателства. В отговоро срещу Банков започна дисциплинарно производство.

mediapool.bg